- daha önce de çok sayıda yazımda bahsettiğim üzere Azerbaycan'da Hayvan Hakları maalesef hemen hemen yoktur. blog'da arama kısmından "azerbaycan" şeklinde aratılarak ilgili yazılara ulaşılabilir, detaylar öğrenilebilir. azerbaycan'da hayvan haklarının bulunmamasına en somut iki örnek; 1. devlet birimlerinin, türkiye'dekinin aksine gizli saklı olarak değil, tamamen açık seçik, net, ortada sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik katliam yapmasıdır.2. halkın sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik akılalmaz derecede vurdumduymaz, lakayıt ve daha da ötesi zalim yaklaşımıdır.
- azerbaycan eski sscb ülkesi olup, kültür, sanat, edebiyat v.s. hemen hemen her alanda son derece gelişmiş ve modern bir ülke olmasına rağmen hayvanlara, hayvan haklarına yönelik bu zalimce tutumu anlaşılmazdır. zira bir toplumun medeniyet ölçüsünü hayvanlara yönelik tutumunun belirlediği bilinen ve varlığı yadsınamaz bir gerçektir. bu durumda hemen her alanda son derece modern bir ülkenin ve yine her konuda eğitimli, modern, düzeyli, kaliteli bir halkın hayvan haklarına karşı takındığı bu ilkel tutum makul gerekçelerle açıklanamamaktadır.
- en azından azeri asıllı olup, lisede eğitim psikolojisi, felsefe ve mantık dersleri, üniversitede ise hukuk sosyolojisi ve hukuk felsefesi dersleri alan ve özel ilgisi sebebiyle halen psikoloji ve sosyoloji üzere araştırmalar yapan, okuyan, yine kriminoloji alanında özel ilgili olan ben, bu tutumu açıklayamamaktayım, zira nedenlerini anlamamaktayım.
- azeri asıllı olmam hasebiyle azerbaycan'da hayvanların bu durumda olmasının, herhangi bir yasaklama olmadan devlet tarafından gayet yasal bir biçimde öldürülmesinin, hayvan hakları mevzuatının bulunmamasının, sahipsiz sokak hayvanlarının kısırlaştırma, tedavi, rehabilite gibi işlemlerinin yapılmamasının, halkın önemsememesi nedeniyle doyurulmamasının, her daim bakımsız, aç ve susuz ve de hem devlet, hem de halk kaynaklı ölüm tehlikesiyle yüz yüze olmasının beni sürekli rahatsız ettiğini, azerbaycan'daki canlar için de çaba göstermeye sevk ettiğini belirtebilirim.
- bu her daim beni üzen ve aklımda bulunan, azerbaycan'daki canlara yetişmem gerektiği kadar yetişemiyor olmam sebebiyle vicdan azabı çekmemi sağlayan konuyla ilgili yeni gelişmeleri bu nedenle yazmak istedim.
- zira gelen yeni bilgiler ve kendi araştırmalarıma göre maşallah azerbaycan'da da son dönemde hayvan hakları savunucuları, hayvanseverler ve hayvan hakları dernekleri ortaya çıkmış bulunmaktadır.
- buna göre, sayıları şimdilik çok az olan bu şahıs ve kurumlar, sosyal ağlar üzerinden haberleşmekte, dayanışmakta, hayvan hakları ihlallerini bu şekilde takip etmekte ve elden geldiğince müdahale etmektedirler.
- yine sosyal ağlar aracılığıyla kurdukları sayfa ve profillerde sahiplendirmeler yapmakta, tedavi ve kısırlaştırma için çaba göstermekte, sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik besleme faaliyetlerini yürütmektedirler.
en önemli husus ise sokak hayvanlarının öldürülmesine yönelik gerçekleştirilen çalışmalardır.
bu noktada iki tür çalışma yapılmaktadır.
1. halk veya belediye tarafından herhangi bir bölgede öldürüleceği öğrenilen sahipsiz sokak hayvanları hemen bu az sayıda, bir avuç insan tarafından güvenli bölgelere götürülmektedir. azerbaycan'da barınak bulunmaması hasebiyle kalabilecekleri günübirlik pansiyonlara yerleştirilmektedirler, belli süre için, kendi aralarında topladıkları maddi yardımlarla.
2. halk ve belediyeler tarafından öldürülen çok sayıda sokak hayvanının hakkını mahkemeler nezdinde aramaktadırlar. zira azerbaycan'da hayvan hakları mevzuatı bulunmadığından hayvanlara yönelik her türlü hak ihlali adli yargı düzeyinde takip edilmektedir.
- bir diğer iyi haber ise yine bu çok az sayıda hayvan hakları savunucusunun kendi olanakları ile barınak inşa ederek, hayati tehlikesi bulunan, hasta, yaşlı ve sokaklarda yaşama olanağı bulunmayan canları bu barınakta barındırma çalışmalarıdır.
- bu yeni gelişmeler tabi ki, şahsımı son derece mutlu etmiş, sanki omuzlarımdan asla inmek bilmeyen kocaman bir yük kalkmıştır.
- ancak elbette hukuki danışmanlık şeklinde hukuki destek vermeye ve iki ülke arasında ilgili bakanlıklar düzeyinde işbirliği kurulması, böylece devlet düzeyinde iyileştirmelerin yapılmasına yönelik çaba ve çalışmalarım devam edecektir.
- olumsuz bir nokta maalesef şimdilik bu çalışmaların başkent bakü'de yoğunlaşmış olmasıdır. ancak yeni başlamış olması hasebiyle bu çalışmaların azerbaycan'ın diğer illerine de yayılacağını, özellikle son derece ihtiyaç duyulan bakü dışı illerde de faaliyete başlanacağını öngörmekteyim.
- *****
- https://www.facebook.com/groups/friends.baku - azerbaycan'daki hayvan hakları savunucularının yoğun olarak bulunduğu facebook grubu bu. yazışmaların büyük ölçüde rusça olduğu görülmektedir. bunun nedeni de daha önce belirttiğim gibi azerbaycan'da hayvan haklarına ilgi gösteren çoğunluğun ya rus asıllı yada rus dilli (rusça eğitim almış ve/veya rusça iletişim kuran) azeriler olmasıdır.
- azerbaycan'daki sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik bilgi aktarma, mama ve tedavi desteğinde bulunma v.s. amaçlarla bu grubun takip edilmesini öneririm hayvan haklarına duyarlı herkese.
- özellikle azerbaycan'da sokak canlarına yönelik kısırlaştırma ve tedavi işlemlerinin devlet tarafından yapılmaması ve az sayıda hayvan hakları savunucusunun da yetişememesi hasebiyle türkiyeli veteriner hekimlere belli bir süreyle azerbaycan'a sokak hayvanlarını gönüllü surette kısırlaştırma ve tedavi etme amaçlı gitmesini önermekteyim. aynen sınır tanımayan doktorlar gibi sınır tanımayan veteriner hekimler olması gerektiği şeklindeki düşünceme dayanarak.
ek: ilgili yazılar için: http://www.turseng.com/2013/08/azerbaycanda-bir-kopegin-dovulerek.html
http://www.turseng.com/2013/07/azerbaycanda-hayvan-haklar.html
v.s. çok sayıda yazı mevcut. arama kısmından "azerbaycan" kelimesi aratılarak yazıların hepsine ulaşılabilir, bilgi edinilebilir.