29 Aralık 2014 Pazartesi

TAVŞAN YEMİ - 4.

PATİMAX - 400 gr. 4 TL civarında. bu yemin içinde bolca tahıl var, pelet yem ideal hali olan yeşil renkte değil, ince ve küçük beyazımsı birkaç pelet içeriyor. özetle, bu yem önerdiğim yemler arasında değil. yeteri kadar besleyici olduğunu düşünmüyorum.

ENJOY - bu yem 700 gr - 5 TL civarında. bolca fıstık, açık yeşil (koyu değil, ben koyu yeşil pelet içeren yemleri öneriyorum özellikle), ince peletler içermekte. tahıl da içeriyor. bu yemin içeriği biraz daha yüksek fiyatlı nature plan'la çok benzeşiyor. ancak nature plan hem kokusu, hem de içeriği ile bir tık daha iyi bu yeme göre. yine de hem uygun fiyatlı olsun, hem de besleyici olsun diyenler için iyi bir yem bu. önermekteyim bu yemi.

NATURE PLAN - 700 gr. 8 TL civarı. dediğim gibi enjoy yemle çok benzer içeriği, fıstık, tahıl ve ince/açık yeşil pelet yem içermekte, kokusu güzel, içeriği taze. bu yemde asla kurt, larva, uçan/kaçan türde börtü böcekle karşılaşmadık. önermekteyim bu yemi. tavşancanlara gönül rahatlığıyla verilebilir.

GARDEN MİX - bu yem bolca süpürge tohumu, hayli uzun saplı, ayıklanmamış sümbüller ve tahıl içermekte, çok az açık yeşil/ince pelet yem de barındırmakta, ancak bu yemi bir kez aldık, memnun kalmadık, ekşimiş bir kokusu vardı. arkadaşların tavşanlarının bu yemi beğenmediği, yemediğine dair bilgiler de ulaştı şahsıma. bu nedenle pek önerdiğim bir yem değil.


QUİK - 750 gr - 6 TL civarı. bu yemi birkaç yıl önce almıştık, içinden büyükçe bir sünger parçası (ne alakaysa, çok berbat, kirli, midebulandırıcı bir süngerdi, muhtemelen bulaşık süngeri parçasıydı, tam anlamadık ne olduğunu) ve hayli büyükçe, irice bir diken çıktı içinden. içeriği tahıl, ince/açık yeşil peletlerden oluşmakta. pek önerdiğim bir yem değil.

VERSELE LAGA (Crispy) - 1000 gr. - 13 L civarı. bu yem çok sayıda vitamin küpleri, tahıl ve çok sayıda koyu yeşil pelet içermekte. çok güzel bir yem olup, tüm tavşan candostlarına bu yemi almalarını/tükettirmelerini önermekteyim. bu yemin içeriğindeki koyu yeşil peletler hem büyük, hem de küçücük, ince yapıda olmak üzere iki türlüdürler. küçük, ince, minnacık pelet yemler yavru tavşanlar tarafından rahatlıkla tüketilebilir. petshop'lardan tavşan satın almayın, bu kanlı ticaret merkezlerindeki yavru tavşanlar daha sütten kesilmeden, açgözlü varlıklar tarafından annelerinden ayrılarak, gözleri açılır açılmaz, doğrudan ölmek üzere satılmaktadırlar. bu yavru tavşanların dişleri tam olarak çıkmadığından anne sütü dışında yiyecekle beslenmeleri imkansızdır. bu yüzden asla satın almayın yavru tavşan, ancak bir hata yapıp almışsanız ve nasıl besleneceğini bilmiyorsanız, bari yaşamını kaybetmemesi için çok ufacık ve gelişmemiş ağız yapısına uygun olan bu yemi satın alon ve içindeki küçücük peletleri ayırarak (ki, bol miktarda var) bu canlara yedirin. 

devam edecek...

26 Aralık 2014 Cuma

TAVŞAN YEMİ - 3

hayli uzun bir süre önce tavşan yemleri hakkında genel bilgi vermiş, özel olarak tek tek tavşan yemleri hakkında detaylı bilgi vereceğimi belirtmiştim. bilindiği üzere hem yakınlarımın, tanıdıklarımın, hem de danışanlarımın tavşan candostları var, ayrıca hukuk danışmanı olarak çeşitli tavşan vakalarıyla da ilgilenmekteyim, bunun dışında hayvan hakları savunucusu kimliğimle tavşan besleme/kurtarma/tedavi/sahiplendirme v.s. konularıyla da yakından ilgili ve bilgiliyim. aynı zamanda, kurtarılmış, bulunmuş, terk edilmiş çok sayıda tavşana da yem bağışı yapmaktayım, hem türkiye'de, hem de azerbaycan'da.

şimdi, bir sitedeki yemleri tek tek, fiyat, kalite, yenilebilirlik v.s. açısından detaylı olarak tanıtacağım. akılda tutulması gereken en önemli husus - çok iyi bir yemin bolca, tercihen koyu yeşil renkli pelet yem içermesidir.
1. TROPİFİT -1500 GR. - 20 TL civarı. bu ürün polonya menşeli, bu ürünü satın almış, kullanmıştım, bu üründe önceki yayınlarda bahsettiğim pelet yem hemen hemen bulunmamakta ki, tavşan beslenmesinde pelet yemin önemi çok fazladır. bu yem ilginç bir şekilde benim bildiğim, tanıdığım hiçbir tavşan tarafından sevilmemiş, asla tüketilmemiştir, öylece konulduğu gibi önlerinde kalmıştır.
yem, biraz kurutulmuş meyve ve sebze içermekte, muz dilimleri mevcut ayrıca içinde. darı, buğday gibi tahıl ürünleri de var. ilginç bir şekilde bizim aldığımız ürünün içinden kocaman bir çamur parçası çıkmış, yem olduğu gibi çöpe gitmişti. açıkçası pek önerdiğim bir yem değil.
2. WUNDER WOGEL - 500 - gr. 9 TL civarı fiyatı. bu ürünü de kullandım, denedim. buğday, arpa, keçiboynuzu ağırlıklı bir yem. pelet yem çok az sayıda, birkaç adet var. o da at peleti denen kocaman, epey büyükçe olanlarından. rengi beyaza yakın, çok açık yeşil renkte. halbuki, çok koyu ve küçük, tavşanların ağız yapısına uygun şekilde olması gerek.
en son buraya detaylı yazacağım için alıp denedim tekrar bu ürün, maalesef iyi koşullarda tutulmadığından mıdır nedir, bilinmez ama, epey kurtlu, larvalı bir üründü. bu ürünü de pek önermemekteyim.
3. GOLD WİNGS - 500 gr - 4 TL civarı. bu yem pelet, tahıl ağırlıklı. peletleri daha önce söz ettiğim gibi, koyu renkli, tavşan ağız yapısına uygun boyutlarda, bu çok iyi tabi tavşan sağlığı açısından. daha koyu pelet, daha fazla kan yapıcı içerik ve daha koyu renkli "boncuk"lar demek.
bu koyu ve nisbeten büyük pelet yemlerin yanısıra bir de daha açık renkli ve ince peletler de var bu yemde. güzel bir yem bu, kokusu da, içeriği de zengin. bu yemi öneririm tavşan candostlarına, tabi bu kalitede üretmeye devam ederlerse, kaliteden taviz verilirse bu konuda buraya düzeltmeler gelir, öneriler kaldırılır.
4. MİSS KEMİRGEN YONCASI - 700 gr. - 8 TL civarı. bu ürün kocaman bir plastik kap içinde tamamen, baştan sona, yalnızca yukarıda sözettiğim koyu yeşil renkli, çok güzel kokulu, tavşan ağız yapısına uygun boyutlarda, yoncadan üretilen pelet yemden oluşmaktadır. yani diğer paket yemlerin içinde ara ara yer alan bu pelet yem, bu ürünün tamamını oluşturmakta. 
bu yemi öneririm, tavşan candostları olanlar bu ürünü alıp gönül rahatlığıyla bolca kullanabilir, diğer paket yemlerle birlikte. bu yem şu açıdan da verimli, hasta ve yavru tavşanlar için bu yem ıslatılarak yumuşatılıp, rahat öğütülebilecek hale getirilebiliyor. 
ben bu pelet yemin ıslatılmış ve yumuşatılmış haline "lıbırt" diyorum. böyle bir terminoloji geliştirdim tavşanlarla ilgili. lıbırt iki türden oluşmakta, bir pelet lıbırtı - biraz su ilavesiyle yumuşatılan püre şekilli gıda. bir de sebze/meyve lıbırtı - yine hasta/yaşlı/dişsiz yetşkin tavşanlar ve nisbeten büyük yavru tavşanlar için sebze ve meyvenin robottan/rendeden geçirilerek püre haline getirilmiş şekline verilen isim. 
meyve/sebze lıbırtı ve pelet lıbırtı hasta, yaşlı, dişsiz yetişkin tavşanlarla, daha dişi çıkmadığı için yem/sebze/meyve yiyemeyen yavru tavşanların beslenmesi açısından idealdir.
bir de lıbırt suyu var, bu da yumuşatılmış, püre haline getirilmiş pelet/sebze/meyveyi bile yiyemeyecek, tamamen iştahsız kalmış tavşancanlara sözkonusu bu pelet/sebze/meyve lıbırtlarının bir gazlı bez arasında sıkılmak suretiyle elde edilen sularını ifade etmektedir. pelet/sebze/meyve lıbırtı yiyemeyen canlara bu lıbırtlar bir bez arasından sıkılıp suyu çıkarıldıktan sonra ince bir şırıngayla çekilerek, yavaa yavaş, içtikçe ağzının kenarından verilir. ÖNEMLİ!!! bir tavşan ağzının kenarından vermekte olduğunuz sıvıyı (su, ilaç, lıbırt suyu v.s.) içmiyorsa, zorla ağzının içine sıkmayın. ağzının kıpırdatmıyor, asla içmiyorsa o zaman kesinlikle ağzından sıkmayın sıvıyı, bu oldukça tehlikeli bir davranış olur, sıvı tavşanın soluk borusuna kaçarak nefesini tıkayabilir ve maalesef ölüme yol açabilir. 
hiçbir gıda tüketmeyen, su bile içmeyen tavşanınızı veteriner hekime götürün, muayene, kontrol ettirin, gerekli tedaviyi uygulatın! 
hiçbir şekilde gıda tüketmeyen, su içmeyen tavşan için veteriner hekim serum yazacaktır, diğer tedavi yöntemleriyle birlikte, bu serumu veteriner kliniğinde uygulatabilirsiniz.
devam edecek...

20 Aralık 2014 Cumartesi

YUVA ARAYAN TAVŞAN - ÖNEMLİ / ÖNCELİKLİ

"6 aylık erkek beyaz tavşan ACİL olarak yuva arıyor...
Erenköy/İstanbul
Bu tavşanı bir arkadaşımız almış ama ailesi istemiyormuş.Bu yüzden acil ve kalıcı bir yuva arıyoruz...
Tavşan üretimi yapmayan,kafese hapsetmeyecek ve tavşan bakımında deneyimli kişilerin aramasını rica ediyoruz...
İletişim"

8 Aralık 2014 Pazartesi

AZERBAYCAN / BAKÜ VE SUMGAYIT ŞEHİRLERİNDE SOKAK KÖPEKLERİNE YÖNELİK KATLİAM


Azerbaycan/Bakü/Papanin bölgesinde ve Sumgayıt'ta sokak hayvanları idari kurum çalışanları tarafından tüfeklerle ateş açılarak, sokak ortasında öldürülmekte, sahipsiz sokak hayvanlarının öldürülmesinden rahatsız olup, şikayet yoluna giden hayvansever kadınlar ise polis şiddetine maruz kalmaktadır.
görme engelliler için açıklama: fotolarda beyaz bir araç var, üzerinde bakü büyükşehir belediyesi yazıyor
diğer fotoda bu aracın içine öldürülerek atılmış sarı bir köpek görülüyor.
üçüncü fotoda belediye çalışanları mevcut, belediye üniformalı, üniformada belediye çalışanı olduklarına dair yazılar var, bu köpekleri öldüren varlıklar, ellerinde sigara var, umursamazca. son fotoda yine belediye çalışanı köpeklerin öldürüldüğü yerde görülüyor, saldırgan tavırlı, bir de bir kadın var, olayı önemsemeden yoluna devam eden, zira belirttiğim gibi azeri toplumu hayvan sevmez.
azerbaycan'da hayvan hakları ihlalleri son sürat devam etmekte, hem türkiye, hem de dünya aktivistleri halen bu vahşetlere göz yummaktadır. 
azerbaycan'da sokak köpekleri sorunu kısırlaştır, aşılat, yaşat ilkesinin tam zıttı bir prensibe bağlı olarak "çözüme kavuşturulmakta", sokak köpekleri idari kurumlara bağlı çalışanlar tarafından resmi olarak, resmen devlet eliyle öldürülmekte, güpegündüz sokak ortasında en ilkel yöntemle - tüfeklerle vurularak yaşam hakları ellerinden alınmaktadır. 
sosyal ağlarda bir araya gelerek sokak hayvanlarının bu şekilde vahşice öldürülmesine karşı mücadele etmeye çalışan azeri hayvanseverler kolluk kuvvetlerinin kaba tavırları ile karşılaşmakta, bu varlıklar tarafından şiddete maruz kalmaktadırlar.
bilindiği üzere ben azeri asıllıyım, daha önce de birkaç kez belirttim, kültürü, seviyesi, modernliği ile en gelişmiş toplumlarla yarışan azerbaycan halkının, hayvan sevgisinde üçüncü dünya ülkeleri ile başabaş gitmesine anlam veremiyorum. öyle ki, bu herkesçe bilinen durumu yakinen şahit olan çok sayıda azeri bana hayretler içinde azeri olduğuma inanamadıklarını söylüyorlar, "azeriler hayvan sevmez, azeri olduğunuza inanamıyoruz" diyorlar. ben de inanamıyorum açıkçası, zira azeri toplumunun çok büyük bir kesimi anlam veremediğim şekilde, hayvan hakları için mücadele etmeyi geçtim, hayvan sevgisine sahip olmaktan bile mahrum.


bu ülkedeki azınlık olan hayvanseverlerin gruplarına bu sosyal ağlardan ulaşılabilir: SAHİPSİZ HAYVANLARIN ÖLDÜRÜLMESİNE DUR DE GRUBU
ve https://www.facebook.com/groups/friends.baku/ 
bu gruplardan bu ülkedeki hayvansever azınlıkla irtibata geçilebilir, destek verilebilir. 
@AzerbaijanPA - bu twitter adresinden cumhurbaşkanlığına tepki gösterilebilir, sokak hayvanı zulmüne son verilmesi, sokak hayvanlarına yönelik üreme kontrolü sağlanması, kısırlaştırılıp, aşılatılıp, yaşatılması önerilebilir. 
uluslararası baskı son derece önemlidir, mutlaka bu yola gidilmesi gerekmektedir. 

en altta türkçe özetini çıkardım, okunabilir.

Türkçe Özet: 
Sokak köpeklerinin ateş açılarak öldürülmesine karşı çıkan kadınlar şiddete maruz kaldıklarını bildirdiler. Sumgayıt'ta ikamet eden Lada Penkova Bizizmyol gazetesine başvuruda bulunarak Sumgayıt'taki 4 numaralı karakolda dövüldüğünü belirtmiş. L.Penkova bu olayların 15 Ekim'de gerçekleştiğini anlamış, buna göre Ayten isimli arkadaşıyla altta fotoları da bulunan şahsın sokak ortasında kendisi belediye çalışanı olarak tanıtarak sokak köpeklerini tüfeklerle ateş açarak öldürmesi üzerine karakola şikayette bulunmaya gitmiş. Şikayet için gittiği karakolda bu iki hayvanseverle köpeklerin hakkını aramaları sebebiyle önce dalga geçilmiş, arkasından tüm karakol çalışanları tarafından dövülmüşler. İşgöremez raporu almak için başvurdukları hastane çalışanları ise "karakoldan birileri gelirse ancak o zaman bu raporu verebileceklerini, aksi takdirde vermeyeceklerini" belirterek işgöremez raporu vermekten kaçınmış, bu iki hayvansever kadın, idari kurumların ve özel kurumların birbirini desteklemesi sonucunda sanki hiç böyle bir olay yaşanmamış gibi ortalıkta kalmışlar. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Azerbaycan hükümetinin diktatör tavırlardan kurtularak hem vatandaşına, hem de sahipsiz sokak hayvanlarına itina ve şefkatle yaklaşması gerekmektedir. Asıl yapılması gereken ise babadan oğula demokratik kurallara aykırı bir şekilde geçmiş bulunan, ta 90'lı yıllardan itibaren sıkı bir şekilde devam etmekte olan bu aliyev'ler hanedanlığının yıkılması, yerine demokrasiye saygı duyan, baskıcı bir ortamda sağılan muti oylarla değil, seçimle yönetime gerçek demokratların, seçilmesidir.  

5 Aralık 2014 Cuma

HAYVAN HAKLARI ve LOKASYON

sitede bir süre önce, en alt kısımda "acep hayvan haklarına en duyarlı il hangisi, hangi ilden daha çok ilgi var siteye, dolayısıyla hayvan haklarına, hayvanları sevmekle yetinmeyip hakları için de çaba göstermek, uğraşmak, öğrenmek, bilinçlenmek isteyenlerin yoğun olarak bulunduğu iller hangileridir?" diye merak etmem hasebiyle site ziyaretçi lokasyonu amaçlı eklemiş bulunduğum bir eklenti yer almakta. 
blogspot temelli sitenin istatistikler bölümünde site ziyaretçilerinin ülkeleri yer almaktaysa da, şehir bulunmamaktaydı. bu yüzden şehir belirten bu eklenti amacauygun oldu.
çok detaylı inceleyememekle birlikte, hızlı bir değerlendirme yapmam gerekirse, durum şu şekilde:
türkiye'de, bu siteye, dolayısıyla hayvan haklarına en çok ilgi gösteren iller sırasıyla bunlar.
ilk üç muhtemelen nüfus yoğunluğundan dolayı:
ankara
istanbul
izmir
sakarya
bursa
batman
mardin
diyarbakır
hatay
eskişehir
uşak
kocaeli
giresun
konya
antalya
kütahya
adana

konuyla ilgili yeni ve güncel tespitler eklenecek, konu sıklıkla güncellenecektir. 
bu arada hayli uzun bir süredir yapmakta olduğum, sokak ve barınaklarda bulunan sahipsiz kedi/köpekler için mama ve terk edilen/kurtarılan tavşanlar için tavşan yemi bağışını, yeni yıl itibariyle tamamen doğu ve güneydoğu illeri ile kendi ülkem olan azerbaycan'a kaydırmayı planlamaktayım. özellikle azerbaycan'daki canlara hem besleme, hem de ksıırlaştırma yardımında bulunacağım inşallah. zira bu ülkede maalesef sokak hayvanlarına yönelik kısırlaştırma ve besleme işlemlerini/eylemlerini idari kurumlar asla yapmamaktadır, kanunlarda da yer almıyor olması hasebiyle. gönüllü veterinerler bu ülkeye giderek sokak hayvanı kısırlaştırsa mükemmel olurdu. umarım en kısa zamanda sınır tanımayan doktorlar gibi sınır tanımayan veterinerler de ortaya çıkar ve hayvan haklarına önem verilmeyen ülkelerde gönüllü kısırlaştırma/tedavi süreçlerini başlatır ve yürütür ve de yönetir. 

3 Aralık 2014 Çarşamba

TAVŞAN YEMİ - 2. kısım

TAVŞAN YEMİ - 1. kısım ilk kısım burada. bu bölümde 2. kısım yer almaktadır.


farzı mahal artık bir hata yapmış, petshop'tan yavru tavşan satın almışsınız, eve gelip önüne koyduğunuz tavşan yemini yemediğini görünce çaresizce internette araştırma yapmaya başlamışsınız ve bu yazıya denk gelmişsiniz.
bu durumda yapmanız gerekenler.
yavru tavşana asla marul, maydanoz, elma, domates v.s. gibi yaş gıdalar verilmez, bu durumda yavru tavşan bağırsak florasında ortaya çıkacak sorunlar nedeniyle ishal olur ve yaşamını kaybeder.
bir hata yaparak açgözlü petshopçuların daha sütten eksilmeden annesinden ayırdığı için hayati tehlikesi bulunan ve satın alıp getirdiğiniz yavru tavşana, yaşama tutunması için bu uygulamaları yapın:
1. çekirdekleri kabuklarından ayırarak (normal çekirdek ve balkabağı çekirdeği) tek tek elinizle yedirin. dişleri çok küçük olduğundan yavaş yavaş yiyecekler bu çekirdek içlerini.
2. tavşan yeminin içinde bulunan yeşil peletleri bir tabakta ıslatarak yavrunun önüne koyun. yavaş yavaş bunu da yiyecektir.
3. ekmek içi verin, bunu da ufalaya ufalaya yiyecektir yavrucak.
4. bir sulukta veya bir kasede (çok küçük) temiz içme suyu koyun, çeşmeden değil. pet şişeden.
5. asla ve kat'a inek, koyun, keçi v.s. sütü vermeyin. tavşanlar otçuldur, hayvansal gıdalar bağırsak floralarını onarılamayacak şekilde bozar, yine ishale bağlı olarak yaşamlarını kaybederler.

TAVŞAN YEMİ - 1. kısım

tavşan yemi hakkında bir hayli zamandır detaylı şekilde bilgi vermeyi planlamış olsam da, işlerimin yoğunluğu yüzünden bir türlü fırsat bulamamaktaydım.
bugün itibariyle nihayet bu önemli konuyu yazmış olacağım.
tavşan yemi tavşan beslenmesinde son derece önemli bir yere sahiptir. tavşan yemi paket içinde bulunan, pelet, kurutulmuş meyve/sebze ve çeşitli tahıllar içeren çok değerli bir yiyecektir.
genelde girilen petshop'ta çok sevimli bulunduğu için hemen satın alınan tavşan yavrusunun yanında suluk, kafes ve çiş/kakası için talaşla birlikte satın alınır bir paket yem.
asıl konu bu noktadan itibaren başlar.
ilk hata petshop'larda asla ve kat'a hayvan satın alınmaması gerektiğine rağmen 45 günlük olan süt emme dönemini tamamlamadan 12./13. günlerinde gözleri açılır açılmaz petshop'lara satılmak üzere getirilen yavru tavşanları satın almış olmak.
bu yavru tavşanlar yeteri kadar anne sütü içmediğinden, bünyeleri bağışıklık kazanamaz, hastalıklara karşı daha dayanıksız olurlar, koksidiyoz gibi ciddi ölümcül hastalıkların yoğun şekilde bulunduğu petshop'larda hemen koksidiyoza yakalanır, daha hastalık tespit edilmeden eve geldiklerinin ertesi günü ölürler. size de ileride anlatacağınız, "eskiden benim de tavşanım vardı, şöyle el kadardı, aldık getirdik, bir baktık ölmüş" şeklinde abuk subuk bir anı kalır. dinleyenlerin "a, evet, zaten tavşanlar çabuk ölüyor" olarak tepki vereceği, tavşanların iyi bir bakımla 8-10 yaş arası ömür sürdüğünü bilmeden.
2. hata tavşanı kafese koymak. tavşanlar kesinlikle kafese konmaz, tavşanlar aynen kedi ve köpekler gibi özgürce evde/evin bir odasında, en kötü ihtimalle kapalı ve güvenli ve de sıcak balkonda yaşarlar. bu tür bir ortam sağlayamayacaksanız tavşan sahiplenmeyin.
3. belirttiğim üzere petshop'larda satılan tavşanlar 12 veya 13 günlüktürler, bu kadar küçük yavru tavşanların satın alınan tavşan yemini yemesi imkansızdır, zira daha sütten kesilme yaşına gelmedikleri için (45 günlük), dişleri de çıkmamış. nokta kadar, incecik dişleri kocaman tahıl ve meyve sebze kuruları ile pelet yemleri kesip yemek için uygun değildir.
bu durumda yapılması gerekenler.
1. asla kanlı ticaret merkezleri olan, canları malmış gibi satan petshop'lardan hayvan satın almayın. çeşitli sosyal ağlar, sözlükler ve sitelerde ücretsiz tavşan sahiplendirme ilanlarını takip edin, koşullarınız uygunsa, bir tavşana ömür boyu bakabilecekseniz tavşan sahiplenin ücretsiz olarak.
2. kafese hayır. tavşan için mutlu olabileceği, geniş hareket alanı sağlayacağınız bir ortam oluşturun. asla kafese kapatmayın.
3. yavru tavşanlar hem sütten erken kesildikleri için çabuk hastalanıp ölürler, çeşitli virüs ve mikropların etkisiyle hastalanıp ölürler, yem yiyemedikleri için aç kalıp ölürler. yavru tavşan satın almayın petshop'lardan.

1 Aralık 2014 Pazartesi

HAYVANAT BAHÇESİ VEYA KAHRAMAN HAMSTER

görme engelliler için açıklama: fotoda bir hamster'ın arkadaşı olan diğer hamster'ı yılanın ağzından kurtarma çabası görülüyor. buna göre bir hayvanat bahçesinde gerçekleşen bu olayda yılana yemesi için atılan iki hamster'dan birisi arkadaşını yılanın ağzından kurtarmak için çok çaba harcıyor. yılanın başını ısırıyor, çok uğraşıyor, ancak kurtaramıyor. kahraman hamster daha sonra azat edilmiş, bu bilgi teselli edici oluyor bizler için.
hamsterlar ikisi de beyaz, yılan yeşil. yeşil bir alanda gerçekleşiyor olay. 

not: bu site görme engelli dostudur. görme engellilerin rahatlıkla kullanabileceği şekilde düzenlenmiştir, geliştirilmeye devam edilecektir. ilgili sayfada belirttiğim üzere görme engelliler özel bir yazılımla sitelerde yer alan metinleri sesli olarak dinleyebiliyorlar. ancak fotoları algılamıyor yazılım, bu yüzden fotoların detaylı olarak açıklanması gerek yazılımın okuyabilmesi, görme engellilerin fotonun içeriğini öğrenebilmesi için. 
daha önce de çeşitli tavşan, hamster, cavia gibi canlarla ilgili ilanlarda ve yazılarda da belirttiğim üzere bu canları hayvanat bahçelerine asla terk etmemek gerek. bu ve diğer canları herhalükarda terk etmemek gerek, ancak bu tür küçük canları hayvanat bahçeleri gibi adeta mezbaha, adeta vahşetevlerine kesinlikle terk etmemek gerekmektedir zira bu tür canlar başta ankara olmak üzere tüm hayvanat bahçelerinde diğer hayvanlar için yiyecek olarak kullanılmakta, diğer vahşi canlara canlı canlı atılmaktadır. örn. ankara hayvanat bahçesine terk edilen çok sayıda tavşanın diğer hayvanlara canlı olarak atıldığını hayvan haklarına duyarlı birisinin yazmış olduğu bir entry'de okumuştum. buna göre, bu arkadaşın bahçeye terk edilen tavşanların akibetini öğrenmek amacıyla sorduğu soruya, güvenlik görevlileri "bu tavşanları diğer vahşi hayvanlara canlı olarak atıyoruz diye yanıt vermişlerdi. bu yüzden tavşan, hamster, guinea pig gibi canları asla terk etmeyin kısa sürede vahşi hayvanlara canlı olarak yem edilecekleri hayvanat bahçelerine. terk edecekseniz sosyal ağlarda, forumlarda ilan verin, bu siteye turseng@gmail.com'a email atarak ilan gönderin. ne olursa olsun, asla ve kat'a hayvanat bahçesine bırakmayın.
alttaki fotolar bir hayvanat bahçesinde çekilmiştir, adeta bir fotoroman gibi hayvanat bahçesine terk edilen canların akibetini yansıtmaktadır.