26 Aralık 2014 Cuma

TAVŞAN YEMİ - 3

hayli uzun bir süre önce tavşan yemleri hakkında genel bilgi vermiş, özel olarak tek tek tavşan yemleri hakkında detaylı bilgi vereceğimi belirtmiştim. bilindiği üzere hem yakınlarımın, tanıdıklarımın, hem de danışanlarımın tavşan candostları var, ayrıca hukuk danışmanı olarak çeşitli tavşan vakalarıyla da ilgilenmekteyim, bunun dışında hayvan hakları savunucusu kimliğimle tavşan besleme/kurtarma/tedavi/sahiplendirme v.s. konularıyla da yakından ilgili ve bilgiliyim. aynı zamanda, kurtarılmış, bulunmuş, terk edilmiş çok sayıda tavşana da yem bağışı yapmaktayım, hem türkiye'de, hem de azerbaycan'da.

şimdi, bir sitedeki yemleri tek tek, fiyat, kalite, yenilebilirlik v.s. açısından detaylı olarak tanıtacağım. akılda tutulması gereken en önemli husus - çok iyi bir yemin bolca, tercihen koyu yeşil renkli pelet yem içermesidir.
1. TROPİFİT -1500 GR. - 20 TL civarı. bu ürün polonya menşeli, bu ürünü satın almış, kullanmıştım, bu üründe önceki yayınlarda bahsettiğim pelet yem hemen hemen bulunmamakta ki, tavşan beslenmesinde pelet yemin önemi çok fazladır. bu yem ilginç bir şekilde benim bildiğim, tanıdığım hiçbir tavşan tarafından sevilmemiş, asla tüketilmemiştir, öylece konulduğu gibi önlerinde kalmıştır.
yem, biraz kurutulmuş meyve ve sebze içermekte, muz dilimleri mevcut ayrıca içinde. darı, buğday gibi tahıl ürünleri de var. ilginç bir şekilde bizim aldığımız ürünün içinden kocaman bir çamur parçası çıkmış, yem olduğu gibi çöpe gitmişti. açıkçası pek önerdiğim bir yem değil.
2. WUNDER WOGEL - 500 - gr. 9 TL civarı fiyatı. bu ürünü de kullandım, denedim. buğday, arpa, keçiboynuzu ağırlıklı bir yem. pelet yem çok az sayıda, birkaç adet var. o da at peleti denen kocaman, epey büyükçe olanlarından. rengi beyaza yakın, çok açık yeşil renkte. halbuki, çok koyu ve küçük, tavşanların ağız yapısına uygun şekilde olması gerek.
en son buraya detaylı yazacağım için alıp denedim tekrar bu ürün, maalesef iyi koşullarda tutulmadığından mıdır nedir, bilinmez ama, epey kurtlu, larvalı bir üründü. bu ürünü de pek önermemekteyim.
3. GOLD WİNGS - 500 gr - 4 TL civarı. bu yem pelet, tahıl ağırlıklı. peletleri daha önce söz ettiğim gibi, koyu renkli, tavşan ağız yapısına uygun boyutlarda, bu çok iyi tabi tavşan sağlığı açısından. daha koyu pelet, daha fazla kan yapıcı içerik ve daha koyu renkli "boncuk"lar demek.
bu koyu ve nisbeten büyük pelet yemlerin yanısıra bir de daha açık renkli ve ince peletler de var bu yemde. güzel bir yem bu, kokusu da, içeriği de zengin. bu yemi öneririm tavşan candostlarına, tabi bu kalitede üretmeye devam ederlerse, kaliteden taviz verilirse bu konuda buraya düzeltmeler gelir, öneriler kaldırılır.
4. MİSS KEMİRGEN YONCASI - 700 gr. - 8 TL civarı. bu ürün kocaman bir plastik kap içinde tamamen, baştan sona, yalnızca yukarıda sözettiğim koyu yeşil renkli, çok güzel kokulu, tavşan ağız yapısına uygun boyutlarda, yoncadan üretilen pelet yemden oluşmaktadır. yani diğer paket yemlerin içinde ara ara yer alan bu pelet yem, bu ürünün tamamını oluşturmakta. 
bu yemi öneririm, tavşan candostları olanlar bu ürünü alıp gönül rahatlığıyla bolca kullanabilir, diğer paket yemlerle birlikte. bu yem şu açıdan da verimli, hasta ve yavru tavşanlar için bu yem ıslatılarak yumuşatılıp, rahat öğütülebilecek hale getirilebiliyor. 
ben bu pelet yemin ıslatılmış ve yumuşatılmış haline "lıbırt" diyorum. böyle bir terminoloji geliştirdim tavşanlarla ilgili. lıbırt iki türden oluşmakta, bir pelet lıbırtı - biraz su ilavesiyle yumuşatılan püre şekilli gıda. bir de sebze/meyve lıbırtı - yine hasta/yaşlı/dişsiz yetşkin tavşanlar ve nisbeten büyük yavru tavşanlar için sebze ve meyvenin robottan/rendeden geçirilerek püre haline getirilmiş şekline verilen isim. 
meyve/sebze lıbırtı ve pelet lıbırtı hasta, yaşlı, dişsiz yetişkin tavşanlarla, daha dişi çıkmadığı için yem/sebze/meyve yiyemeyen yavru tavşanların beslenmesi açısından idealdir.
bir de lıbırt suyu var, bu da yumuşatılmış, püre haline getirilmiş pelet/sebze/meyveyi bile yiyemeyecek, tamamen iştahsız kalmış tavşancanlara sözkonusu bu pelet/sebze/meyve lıbırtlarının bir gazlı bez arasında sıkılmak suretiyle elde edilen sularını ifade etmektedir. pelet/sebze/meyve lıbırtı yiyemeyen canlara bu lıbırtlar bir bez arasından sıkılıp suyu çıkarıldıktan sonra ince bir şırıngayla çekilerek, yavaa yavaş, içtikçe ağzının kenarından verilir. ÖNEMLİ!!! bir tavşan ağzının kenarından vermekte olduğunuz sıvıyı (su, ilaç, lıbırt suyu v.s.) içmiyorsa, zorla ağzının içine sıkmayın. ağzının kıpırdatmıyor, asla içmiyorsa o zaman kesinlikle ağzından sıkmayın sıvıyı, bu oldukça tehlikeli bir davranış olur, sıvı tavşanın soluk borusuna kaçarak nefesini tıkayabilir ve maalesef ölüme yol açabilir. 
hiçbir gıda tüketmeyen, su bile içmeyen tavşanınızı veteriner hekime götürün, muayene, kontrol ettirin, gerekli tedaviyi uygulatın! 
hiçbir şekilde gıda tüketmeyen, su içmeyen tavşan için veteriner hekim serum yazacaktır, diğer tedavi yöntemleriyle birlikte, bu serumu veteriner kliniğinde uygulatabilirsiniz.
devam edecek...