21 Eylül 2014 Pazar

candostunun veteriner hekim hatasıyla kaybedilmesi durumunda takip yolu

SORU: 

"Bu maili yazmamın sebebi canım tavşanımı 2 gün önce veteriner hatasıyla kaybetmem...Okadar canım acıyor ki...Tavşanım durgundu haftasonu ,yemek yemiyordu ve  çok fazla haraket etmiyordu.Hep araştırdığım ve türkiyedeki veterinerlere güvenmediğim için çok sağlıklı bir şekilde bakmıştım bu zamana kadar.Ama ne olduysa pazartesi akşamı ona birşey olacağından korktum ve veterinere götürdüm..Götürmez olaydım.Tavşan tutmayı bile bilmeyen bir veteriner,tavşanımı evirdi çevirdi ve "genel bir enfeksiyon (!) olduğunu söyledi.Dışarıdan bakılıp ne kadar anlaşılıyorsa artık! sonra şekeri de düşmüştür diye serum ve antibiyotik vereceğini söyledi.250 ml serum iğnesi yaptı önce.Sonrada 2 iğne daha.2 sinden biri antibiyotikti,diğerini bilmiyorum.Ben  anlayamadan herşey olup bitti..Eve geldik çok daha hareketsizleşmişti.Korktuğunu düşünüp odasına bıraktım.Yatmadan sevdiği bikaç şeyi koydum yanına mutlu etmek için tepki vermedi...Sabah kalktığımda ise kıvrılmış,buz gibi olmuş yatıyordu yavrucağım.Muhtemlen iğnelerden birkaç saat sora ölmüş...Gidip dağıtmak istiyorum o veterineri,dava etmek istiyorum,ama elimde kanıt yok hiç bi şekilde.Karne vermediler  kedi köpek gibi hayvandan saymadıkları için kızımı...Ne yapabilirim bu konuda acımı hafifletecek bir öneri verin bana lütfen.."
        CEVAP: 
"kaybınız için çok üzüldüm, başınız sağolsun. 
veteriner hatası şüphesi ile hasta hayvan kaybında takip edilen prosedür bu şekilde:
1. ilk önce o kliniğe giderek hangi ilaçları uyguladığına dair belge isteyin, tek tek hepsini belirtsinler. 
 başka bir klinikte, otopsi yaptırın tavşana, otopside ölüm nedeni ortaya çıkar. otopsi raporunu alın. otopsi sonucunda ölüm nedeni vet. hatası şüphesi doğuruyorsa dava açın. 
otopsi raporu, kliniğin verdiği ilaç belgesi, tavşanın size ait olduğunu gösterir çeşitli deliller (foto, video, reçete v.s.), tanık beyanları ile birlikte savcılığa müracaat edin, tck 151/1-2 uyarınca bu durumlarda mala (yasa sahipli hayvanları bu şekilde tanımlar maalesef) zarar verme, malı yok etme gerekçesiyle ceza davası açılır 4 ay - 3 yıl hapis cezası istemiyle. 
2. ceza davasının sonucunu beklemeden hukuk - tazminat davası da açın, maddi ve manevi tazminat talebiyle. 
3. bulunduğunuz şehrin veteriner odasına bu vet. kliniğini şikayet edin, yine tüm delillerle birlikte. (foto, otopsi raporu (ölüm nedeninde vet. hatası şüphesi varsa), reçete ve detaylı açıklama yaptığınız dilekçe ile birlikte).
4. davalar klinik aleyhine sonuçlanır ve karar kesinleşirse olayı detaylı olarak sosyal ağlarda anlatın, kliniği deşifre edin, başka canlar da ölmesin diye. 

 tavşanlara penicilin ilacı verilmez, özellikle oral olarak. penicilin tavşanlar için çoğunlukla öldürücü olabiliyor. penicilin mi uyguladı acaba diye düşündüm. 
tavşanınızda solunum zorluğu, ağızda akıntı (ağızdan su gelmesi şeklinde, yattığı/oturduğu yerde yeri ıslatacak derecede) olduysa akciğer hastalığı - pastorella, akciğerde ödem gibi - olabilir. 
dışkısı cıvıksa, ishalse koksidiyoz olabilir. 
genelde tavşanlarda bu iki hastalık doğru tedavi edilmediğinde ölümcül olabiliyor.
tavşan gibi küçük canların tedavisi türkiye gibi bir ülkede neredeyse imkansız, bu yüzden önlem almak, hastalıktan korumak çok daha önemli, zira korumak tedavi etmekten daha kolay tavşanları. 

umarım başka bir yardıma muhtaç tavşan sahiplenerek acınızı hafifletmeye çalışırsınız."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NOT: bilindiği üzere dün itibariyle hayvan haklarına yönelik fayda sağlaması amacıyla sitede SORU - CEVAP bölümünü açmış bulundum. buna göre ilgili sayfanın altındaki yorumlar kısmında hayvan haklarına duyarlı herkes soru hayvan haklarına dair sorularını şahsıma yöneltebilir. bu sorular tarafımdan yanıtlanacaktır.