26 Mayıs 2012 Cumartesi

Manisa'da boş eve terk edilen köpeklerin ölmesi - 2. ve 3. yazı

h.k.k. madde 14/a, h.k.k. madde 24 ve h.k.k. madde 28/k yaptırımlarının uygulanmasını sağlayacaktır.
yalnız, defalarca söylendiği üzere h.k.k.* t.c.k.* değil, kabahatler kanunu kapsamında olduğundan, söz konusu köpekleri acılar içinde ölüme terk eden şahsa 400 tl para cezası ve bir daha hayvan sahibi olmasının engellenmesi yaptırımı uygulanacaktır yukarıdaki hükümler gereği.
ancak, hayvanları koruma kanununun tck'ya alınması başlığında da belirttiğimiz üzere söz konusu kanun t.c.k. kapsamına alınsaydı bu durumda bu zalim şahsa para cezası değil, hapis cezası uygulanabilecekti köpeklerini öldürdüğü için.
yani, sıklıkla dile getirildiği üzere "neden amerika'da veya avrupa'da kendi köpeğine eziyet edenlere hapis cezası veriliyor da, bizde para cezası veriliyor?" sorusunun yanıtı burada: bizde h.k.k. kabahatler kanunu kapsamında olduğu için...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

bu vahşet durumlarıyla karşılaşmamak ve bu durumdaki canları korumak amacıyla üzerinde en fazla durduğum husus olan hayvana sahibi tarafından eziyet edilmesi başlığında 17.04.11 tarihinde bu tür durumlara değinmiş, bu tür hayvana sahibi tarafından eziyet edilmesi durumlarıyla karşılaşılması halinde izlenecek hukuki yoldan söz etmiştim.
"bu suçun yaptırımı h.k.k. madde 28, k bendi uyarınca 400 tl idari para cezasıdır. buna göre, il çevre ve orman müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurulduğunda, söz konusu müdürlük yetkilileri eziyet gören hayvana el koyarak, eziyet edildiği yerden alır ve rehabilite ve bakımevine gönderir, eziyet eden sahibine de idari para cezası uygular.
yani, buna göre, çevremizde sahibi olduğu hayvana eziyet eden, işkence eden, aç-susuz şekilde bırakan, çoğunlukla karşılaştığımız üzere "özellikle köpekleri balkon veya teraslarda aç-susuz, karda, kışta, aşırı yaz sıcağında kendi halinde bırakan", özetle ilgili kanun maddesindeki hükümlere aykırı davranan bir komşu, arkadaş, akraba, işveren v.b. gördüğümüzde bu davranışın suç olması nedeni ile, hem hayvana eziyet eden sahibine idari para cezası uygulanması, hem de eziyet gören hayvanın sahibinin elinden kurtarılması için bulunduğumuz ildeki il çevre ve orman müdürlüğüne eziyet edilen hayvanın bulunduğu yerin açık adresinin belirtildiği bir dilekçe ile başvurmamız halinde, söz konusu çevre ve orman müdürlüğü yetkilileri belirttiğimiz yere gelerek bir tutanak tutmak suretiyle hem eziyet gören hayvanı kurtaracak, hem de eziyet eden sahibine idari para cezası uygulayacaktır."