7 Ağustos 2012 Salı

Hayvana sahibi tarafından eziyet edilmesi

hem sözlükteki hayvan haklarıyla ilgili entrylerimin, hem de kendisine özgü yazılarımın yer aldığı hayvan hakları blogumda "ankara eziyet eden hayvan sahibi ihbar" şeklinde anahtar kelimelerle hayvana sahibi tarafından eziyet edilmesi başlıklı yazıma ulaşıldığını görünce, konunun ehemiyeti gereği tekrar vurgulamak istediğim hayvan haklarıyla ilgili en önemli hususlardan birisi.
1.bilindiği üzere sahipli bir hayvana 3. bir kişinin kötü muamelesi halinde söz konusu hayvan sahibi t.c.k. madde 151/2 uyarınca cezai dava ve hukuk davası açarak, bu embesilin hem cezai yaptırıma tabi tutulmasını, hem de manevi tazminat ödemesini sağlayabilir.
2. sahipsiz bir hayvana bir kişinin kötü muamelesi halinde h.k.k. madde 14/a gereği madde 28'deki hükümler uygulanır ve bu embesile de idari para cezası verilir. dilekçe örneği linkte: sahipsiz hayvana eziyet edenleri şikayet
bu husus çok önemli: sahipsiz hayvanlar t.c.k.değil, kabahatler kanununu kapsamında - h.k.k. çerçevesinde değerlendirildiği için sahipli hayvanlara uygulanan yaptırımlar bu canlara eziyet edenlere uygulanmaz. sahipli hayvanlara eziyet edenlere hapis, adli para cezasi gibi cezai yaptırımlar uygulanır, suç kesinleşince adli siciline kaydedilir.
ancak sahipsiz hayvanlar sözkonusu olduğunda bu cezai yaptırımlar uygulanmaz, idari para cezasına hükmedilir, adli siciline de suç işlenmez.
ancak: bir kimsenin yalnızca idari para cezası ödeyeceği düşüncesiyle sahipsiz canlara eziyet etmeği mutat hale getirmesi, örneğin 2. kez yine sahipsiz hayvana eziyet etmesi, bu suçu üst üste işlemesi halinde artık idari para cezası değil, kamu düzenini bozma suçundan cezai yaptırım uygulanması söz konusu olur.
buna göre, herhangi bir embesil "zaten idari para cezası ödüyorum, parasını öder, hayvanlara tecavüz ederim, öldürürüm, eziyet ederim" demesi ve bunu uygulaması mümkün değildir, bu durumda artık cezai yaptırımlar devreye girer söz konusu embesilin kamu düzenini bozduğu gerekçesi ile. bu nedenle sürekli sokak hayvanalrına eziyet eden, bu sahipsiz canlara eziyet etmeği alışkanlık haline getirenleri savcılığa, karakola ihbar edebilir, cezai yaptırıma tabi tutulmasını sağlayabilirsiniz. yani, tamamen elimiz kolumuz bağlı değil sahipsiz canlar konusunda. bu şekilde bir hüküm öngörmüş kanunkoyucu.
3. bir sahipli hayvana bizzat sahibi tarafından eziyet edilmesi. işte bu nokta çok önemli. çünkü çoğunlukla evde, bahçede gerçekleştiği ve de bizzat sahibi olduğu için çevresi bunu farketmez, farketmek çok zordur yada farketse bile karışmak istemez.
ancak, h.k.k. madde 14 ve m. 24 ve de m. 28 bu durum için yaptırımlar öngörmüştür.
bir hayvana sahibi tarafından eziyet edilmesi halinde madde 14/a hükmüne aykırılıktan madde 24 ve madde 28 hükümleri uygulanır. buna göre, kendi hayvanına eziyet eden embesilötesine
1.idari para cezası verilir.
2. bir daha hayvan sahiplenmesi engellenir.
3. hayvana el konur, hayvan rehabilite edilerek sahiplendirilir.
bu yaptırımların uygulanabilmesi için hayvanına eziyet eden embesilin adı, soyadı, açık adresi ile birlikte bulunduğunuz ilin orman ve su işleri müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir.
bu durumlarla karşılaştığınızda başınızı çevirip gitmemeniz, bu vahşeti ihbar etmeniz bir canın yaşamını kurtaracaktır. merak etmeyin, orman ve su işleri müdürlüğü kimliğinizi gizli saklar ve yalnızca "bir ihbar aldık" diye söz konusu embesile gerekli yaptırımları uygular, incelemelerden sonra.
çoğunlukla zaten hassas olan bu konu dikkatlice değerlendirilir ve söz konusu can kurtarılır.
dilekçe örneği linkte: kendi hayvanına eziyet edenleri şikayet

ilaveten, bu entryyi yazmama sebep olan, hayvana sahibinin eziyet ettiğini görerek, canın kurtarılmasına vesile olmak için google'da anahtar kelimelerle arama yapıp benim ilgili yazıma ulaşan o gerçek insana da takdirlerimi ve tebriklerimi bildiririm bu duyarlılığından ötürü.