24 Kasım 2012 Cumartesi
ankara'daki hayvan barınakları - 5.
medya destekli, popüler bir kaç barınağın aksine her anlamda yardıma/desteğe ihtiyacı olmasına rağmen toplum tarafından bilinmeyen, gidilmeyen, ziyaret edilip mama bağışlanmayan, kendi haline terk edilmiş sığınaklar.
örneğin, bolluca barınağında sadece 300 can olmasına rağmen, medya desteği bulunması, yazılı/görsel/sosyal medyada kendisine yoğun olarak yer bulması hasebiyle toptan mama şirketleri ve hayvanseverler bu barınağa çok fazla mama yardımı yapmakta, çok sayıda "ünlü" ününe ün katmak için bu barınağı ziyaret etmektedir.
gölbaşı hayvan barınağında ise 3000 can yaşama tutunmaya çalışmasına rağmen medya desteğinin bulunmaması nedeniyle toplum tarafından bilinmemekte, bu barınağa gereken ilgi gösterilmemekte, mama bağışı yapılmamakta, ziyaret edilmemektedir.
bu yüzden hayvan haklarına duyarlı herkese önceliği pek bilinmeyen, yardım edilmeyen barınaklara vermelerini önermekteyim. izmir şopengazi hayvan barınağı da yine aynı şekilde, 3000 civarı can bulunmasına rağmen bu barınağa da gerekli destek verilmemektedir madii ve manevi olarak.
ilaveten, yine hayvan haklarına duyarlı herkese sosyal/görsel/yazılı medyada bu bilinmediği için gözden ırak olan gönülden de ırak olur mantığı çerçevesinde yardım ve ilgi dışı bırakılmış olan barınaklara da yer verilerek toplumsal bilinçlendirme yapılması gerektiğini önemine binaen bir kez daha belirtmekteyim.
ekşisözlük format kurallarında belirtilen mantık bu hususta da geçerli. sözkonusu kurallarda ilk aklınıza geleni yazmayın herhangi bir konuda denir, çünkü sizin aklınıza ilk gelen bir başkasının da aklına ilk gelendir. sizin yazdığınız tekrarı oluşturacaktır bu bakımdan. aynen bunun gibi herhangi bir barınağı ziyaret etmek, yardım etmek, gönüllü olmak istediğinizde aklınıza ilk gelen barınakları değil, hiç gelmeyen barınakları bulup tercih edin.
sizin aklınıza yardım etmek amaçlı ilk gelen barınak diğerlerinin de aklına geldiği için onlara zaten gerekli ilgi ve destek gösterilmiştir/verilmiştir.
(bkz: hayvan barınağı/@earthlings)
ek: bu barınakları ziyaret eden, mama bağışlayan, bizzat götürüp mama dağıtan, buralardaki canlara ilgi/şefkat/sevgi gösteren herkese, diğerlerine de bu barınaklardaki durumu anlatmak, bu barınaklara ziyaret, gönüllülük ve mama bağışını teşvik etmek amacıyla bu başlık altında deneyimlerini paylaşmayı önermekteyim.
mesela, 3000 canın sade suya tirit kuru ekmekle beslendiği, nadiren mama bağışı yapıldığında da sadece daha fazla ihtiyaçları olması hasebiyle söz konusu mamanın yavrulara verildiği, bunun da yine tabi ki, yetmediği gölbaşı hayvan barınağı görüntüleri bu linklerde görülebilir, resimlerden de açıkça görüleceği üzere canlar çok zayıf olup kaburgaları gözükmektedir, bir deri bir kemikler. mama alıp bizzat giderek bu canları beslemek çok farklı ve herkesçe yaşanması gereken bir deneyim olup, farkındalığı artırmakta, şefkat duygularını ortaya çıkarmaktadır. götürdüğünüz mamaları görevli ile birlikte bir kamyonetle dolaşarak, (kendi aracınızla da dolaşabiliyorsunuz, barınak arazisi çok geniş) bizzat canlara dağıtıyor, elinizle besleyebiliyorsunuz.
http://turseng.blogspot.com/...agi-ziyaretimizin.html
http://turseng.blogspot.com/...nagi-ziyaretinden.html