12 Kasım 2012 Pazartesi

vejetaryen mutfağı - qelye ve kabaklı pilav

harry potter misali her türlüsünü sevdiğim balkabağından yapılan ve azeri mutfağının bir armağanı olan gelyenin de dahil edildiği deneyim.
gelye için bir miktar balkabağı ve kuru börülce ayrı tencerelerde haşlanır. devamında soğan kavrulur, haşlanmış bulunan balkabağı ve kuru börülce kavrulmuş soğanın üzerine eklenir. bir süre sote edildikten sonra, bu yemeğe nar tanecikleri ilave edilir. bir süre daha tüm malzemeler birarada pişirildikten sonra yemek sevrise hazır oluyor. azeri mutfağında türkiye mutfağından farklı olarak meyveye çok fazla yer verilmekte olup, bu yönüyle domatesi keşfedene kadar yemeklerini meyve ile tatlandıran osmanlı mutfağı ile benzerlik göstermektedir. örn. 100 civarında çeşidi olan ünlü azeri pilavının çok sayıda çeşidinde kuru erik, kuru üzüm (beyaz ve siyah), kayısı ve kestaneden, çok sayıda yemekte bolca cevizden yararlanılmaktadır.
yine balkabaklı pilav da vejetaryenlerin gönül rahatlığıyla tüketebileceği lezzetlerdendir. bu pilav çeşidinde, süzme yöntemiyle pişirilen pirinç pilavı, ayrı bir tencerede önce haşlanıp, sonra bir süre tavada yağla sote edilen balkabağı ile birlikte tüketilir. azeri mutfağında süzme pilav geçerli olup, türkiye mutfağında yoğun olarak kullanılan çekdirme yöntemi 100 civarında çeşidi olan pilavdan sadece bir çeşidini oluşturmaktadır.

balkabaklı diğer yemekler için (bkz: kabak gözlemesi)