![]() |
gölbaşı hayvan barınağı |
sıklıkla bu en fazla yardıma muhtaç barınağa ne şekilde yardım edilebileceği sorulmaktadır tarafıma blog aracılığıyla. bu soruya vermiş olduğum yanıtı zamandan tasarruf amacıyla tekrar yazmak yerine buraya kopyalıyorum:
"gölbaşı barınağı 3000 köpekle türkiye'nin yardıma en muhtaç barınağı diyebilirim. önceleri şopengazi hayvan barınağını 4000 köpekle ilk sırada sanıyordum ama değilmiş, 1500 civarıymış orada can sayısı. amacauygun olmuş gölbaşı ziyaretiniz. şunu önerebilirim. malum gölbaşının bu halde olmasından toplum pek haberdar değil. haberdar olup bolluca, yedikule'ye olduğu gibi ziyaret ve mama bağışı sağlansa çok yerinde olur. bunu da sosyal medya araçları ile sağlamak mümkün. ben sözlük ve blog'da duyurmaya çalışsam da, facebook ve twitter gibi ortamlarda bu tür haberlerin daha çabuk yayıldığını farkettim son zamanlarda. bu nedenle zamanınız ve bu tür sosyal medya araçlarında hesaplarınız varsa "gölbaşı barınağı gönüllüler grubu" türünden bir grup/sayfa kurmanızı ve bu sayfadan gölbaşından resim/video/haberler gibi materyaller yayınlayarak toplumu bilinçlendirmenizi öneririm. böylece toplum bu konuda bilgilenir ve hem barınağı ziyaret eder, hem de mama/kulübe/ilaç v.s gibi barınak ihtiyaçlarını karşılar."
belirttiğim gibi özellikle son dönemde facebook/twitter gibi sosyal mecralarda hayvan haklarıyla ilgili haberlerin/konuların son derece hızlı şekilde yayıldığını, toplumun hemen her kesimine bu araçlar sayesinde bu tür haberlerin ulaşabildiğini, hayvan haklarına yönelik toplumsal bilinç oluşturmada bu iki aracın son derece etkili olduğunu yakinen görmüş/öğrenmiş oldum. bu nedenle bu araçlarda hesapları bulunan hayvan haklarına duyarlı kimselere ankara'daki bu gölbaşı hayvan barınağına yönelik bir grup veya sayfa açmalarını önemine binaen bir kez daha önermekteyim.
açıkçası ben hayvan haklarına yönelik ihlaller veya herhangi bir konuda yazılan yazıların ekşisözlük aracılığıyla daha geniş kesime ulaşabildiğini düşünmekteydim son bir kaç gün öncesine kadar. öyle olmadığını, facebook ve twitter'ın çok daha etkili olduğunu adeta ulusal basının buralarda yayılan haber ve genel olarak konulara daha fazla ilgili gösterip, o sosyal mecralara ne şekilde ulaşmış olursa olsun, ilk haber kaynağını bile göstermeye gerek duymadan "sosyal medyada yayılan habere göre" şeklinde rahatlıkla alıp haberleştirdiklerini farkettim.
özetle, hayvan haklarına ilişkin çaba gösteren ve bu mecraları kullanan/kullanabilen tüm hayvan hakları savunucularına/hayvan haklarına duyarlı herkese bu mecralara daha fazla önem vermelerini, hayvan hakları adına daha etkin kullanmaları gerektiğini bir kez daha belirtirim.
benim bu araçlarda hesabım yok, ekşisözlük ve hayvan hakları blog'um dışında başka bir mecrada bulunmamaktayım, ancak belirttiğim şekilde gölbaşı hayvan barınağının koşullarının iyileştirilmesine, bu barınağın kamuoyunda bilinirliğinin artmasına, yardımların yapılması için duyurular gerçekleştirilmesine yönelik bir "gölbaşı barınağı gönüllüler grubu" türünden bir sosyal medya sayfası/grubu oluşturulması halinde memnuniyetle desteklerim, her türlü bilgi/öneri/maddi/manevi desteği sunarım, bunu da eklemiş olayım.
biraz daha açarsam, diyelim ki, hayvan haklarına ve/veya ihlaline yönelik herhangi bir konuda detaylı bir yazı entry olarak girildi. bu yazı sözlük yazar ve okurları tarafından okunuyor. eğer ki, twitter ve/veya facebook'ta paylaşılmazsa, o kadar geniş kesime ulaşmıyor. sözlük içinde kalıyor. ama bu araçlarda paylaşılması durumunda çok daha hızlı ve geniş bir çevreye yayılıyor, toplumun hemen her kesimine ulaşıyor. devamında ulusal basın (görsel/yazılı) sosyal medyada yayıldığı için o yazıyı/haberi/konuyu alıp kullanıyor. yani bir yazının/haberin/konunun ulusal basına doğrudan ekşisözlük aracılığıyla ulaşması daha zor, arada twitter/facebook olduğunda ilgili haber/yazı/konu hem topluma, hem de ulusal basına daha hızlı ulaşıyor.