18 Ocak 2020 Cumartesi

VEGAN ŞORBA - VEQAN ŞORBA





şorba - vegan çorba 


VEGAN ŞORBA  (PİRİNÇLİ ÇORBA)

TÜRKÇE

Pirinç ve nohutla pişirilen bu vegan şorba isimli, Azerbaycan çorbası için öncelikle nohut, bir kapta su içinde 3-4 saat bekletilir, daha sonra sebze bulyonuna atılarak haşlanmaya bırakılır.
Nohut pişince iyice yıkanıp nişastadan arındırılan pirinç eklenerek kaynatılmaya devam edilir.
Bir tavada birlikte kavrulmuş olan soğan ve salça bu karışıma ilave edilerek pişmeye bırakılır.
Azerbaycan mutfağında meyve yaygın olarak kullanılmaktadır, hem taze, hem kurutulmuş olarak.
Bu çorba pişmeye yakın, iyice yıkanıp temizlenmiş olan taze erik veya erik kurusu eklenir.
Servis edilirken üzerine dereotu serpilir.

Malzemeler: Tek kişilik: yarım bardak pirinç, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı salça, yarım soğan, yarım bardak nohut, taze veya kuru erik, dereotu, tuz ve karabiber.



VEQAN ŞORBA  (DÜYÜLÜ ŞORBA)

AZERİCE

Düyü və noxudla bişirilən bu veqan şorba adlı, Azərbaycan şorbası üçün əvvəlcə noxud, bir qabda su içində 3 -4 saat gözlədilir, daha sonra tərəvəz bulyonuna atılmaqla bişməyə buraxılır.
Noxud bişincə yaxşıca yuyulub nişastadan arıtdırılan düyü əlavə edilməklə qaynadılmağa davam edilir.
Bir tavada birgə qovrulmuş olan soğan və tomat bu qatışığa əlavə edilməklə bişməyə buraxılır.
Azərbaycan mətbəxində meyvə əhatəli olaraq istifadə edilməkdədir, həm təzə, həm qurudulmuş olaraq.  
Bu şorba bişməyə yaxın, yaxşıca yuyulub təmizlənmiş olan təzə alça və ya alça qurusu əlavə edilir.
Süfrəyə verilərkən üzərinə şüyüd səpilir.

Ərzaq: Bir nəfərlik: yarım stəkan düyü, 1 yemək qaşığı zeytun yağı, 1 yemək qaşığı tomat, yarım soğan, yarım stəkan noxud, təzə və ya quru alça, şüyüd, duz və qara istiot.

----------------------------------------------------------------
ikra - badımcan ikrası - badımcan kürüsü - patlıcan ezmesi
çocukluktan itibaren bu ezmeyi çok severim. patlıcan ezmesi bu, eski sscb`nin milli/ ortak yemeği.
yemekten ziyade meze diyelim. soğuk tüketiliyor. mükemmeldir.
vegan bir üründür. sağlıklıdır. bugün itibariyle 3 adet hediye geldi tarafıma azerbaycan`dan. büyük bir zevkle tüketeceğim. 400 gr`lık kocaman kavanozlarda.

bir de azerbaycan müziğinden öneri sunayım: göyerçin - röya .

azerbaycanlıların kültür sanat çalışmalarında son derece gelişmiş olmasının sebebini düşündüm bir süre önce, diğer bir çok husus gibi. hep düşünürüm, her konuda düşünürü zaten.
ve buldum. azerbaycanlılar daha önce de birçok kez belirttiğim üzere lüks tüketime düşkün bir halk.
şöyle ki, şu hayattaki en büyük amaçları iyi yemek/ iyi gezmek/ iyi giyinme/ iyi eğlenmek. bu dört unsurdan oluşuyor yaşam gayeleri. bu 4 amaç için yaşıyorlar. iyi eğlenmek unsuru da doğal olarak kaliteli/ iyi müziği/ edebiyatı/ dansı vs. ortaya çıkarıyor.
azerbaycan`ın kültür sanat alanında bu derece gelişmiş olmasının tek sebebi bence budur.

14 Ocak 2020 Salı

VEGAN HİNGAL - VEQAN XİNGAL



vegan xingal veqan xingal hingal 

VEGAN HİNGAL

TÜRKÇE 

Çeşitli sebzelerle sebze bulyonu hazırlanır. Ayrı bir kapta nohut ıslatılıp şişmeye bırakılır. 3-4 saat sonra kaptan alınıp bir tencerede sebze bulyonuyla birlikte kaynamaya bırakılır.
Un, su ve tuzla birlikte katı bir hamur yoğrulur ve incecik yayılır. Daha sonra eşit küçük kareler – 5`er cmlik şeklinde kesilir. 
Unla karışıtırılıp birbirine yapışması önlenir. Elekte silkelenip fazla undan arındırılır. Kaynamakta olan nohutlu sebze bulyonuna bırakılır. Kaynamaya devam eder.
Bir kapta soya kıyması hazırlanır. Soya kıymasının üzerine sıcak su eklenip üzeri kapatılır. Beklemeye bırakılır.
Bir tavada soğan kavrulur, doğranmış dereotu ve sıcak suda bekletilmiş olan soya kıyması eklenip karıştırılır.
Pişmeye bırakılır. Hepsi piştikten sonra tuz ve karabiber serpilir.
Tencerede haşlanmakta olan nohutlu hingal kepçe yardımıyla bir tabağa alınır ve üzerine soya kıymalı bu karışımdan konulur.
Malzemeler: Tek kişilik: yarım bardak soya kıyması, 1 bardak sıcak su, 1 bardak buğday unu, yarım bardak nohut, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım soğan, isteğe bağlı dereotu, tuz ve karabiber. Vegan yoğurtla servis edilir.




VEQAN XİNGAL

AZERİCE

Müxtəlif tərəvəzlərlə tərəvəz bulyonu hazırlanır. Ayrı bir qabda noxud isladılıb şişməyə qoyulur. 3 – 4 saat sonra qabdan götürülərək bir qazanda tərəvəz bulyonuyla birgə qaynamağa buraxılar.
Un, su və duzla birgə bərk bir xəmir yoğrular. və nazik qaydada yayılar. Daha sonra bərabər kiçik dördbucaqlar – 5 smlik şəklində kəsilər.
Unla qarışdırılıb bir birinə yapışmasının qarşısı alınar.
Ələkdə silkələnib artıq undan arıtlanar. Qaynamaqda olan noxudlu tərəvəz bulyonuna buraxılar. Qaynamağa davam edər.
Bir qabda soya qiyməsi hazırlanar. Soya qiyməsinin üstünə isti su əlavə edilib üstü örtülər. Gözləməyə buraxılar.
Bir tavada soğan qovrular, doğranmış şüyüd və isti suda gözlədilmiş olan soya qiyməsi əlavə edilib qarışdırılar.
Bişməyə buraxılar. Hamısı bişəndən sonra duz və qara istiot səpilər.
Qazanda qaynamaqda olan noxudlu xingal çömçə vasitəsiylə bir boşqaba alınar və üstünə soya qiyməli bu qatışıqdan qoyular.
Ərzaq: Bir nəfərlik: Yarım stəkan soya qiyməsi, 1 stəkan isti su, 1 stəkan buğda unu, yarım stəkan noxud, 1 yemək qaşığı zeytun yağı, yarım soğan, istəyə görə şüyüd, duz və qara istiot. Veqan qatıqla süfrəyə verilir.