25 Ocak 2020 Cumartesi

VEGAN KAVURMA - VEQAN QOVURMA

soya kıyması - soya qiyməsi - qovurma - kavurma

VEGAN KAVURMA

TÜRKÇE

Soya kıyması bir tencerede üzerine kaynar su eklemek suretiyle hazırlanır. Bunun için soya kıymasının üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip beklemeye bırakmak yeterli.
Devamında ince kıyılmış soğan zeytinyağında kavrulur ve içine hazırlanmış olan bu kıyma eklenir. Tuz ve karabiber de eklendikten sonra karıştırılıp pişmeye bırakılır.
Kabuğu soyulan küçük patatesler bütün olarak, önceden pişirilmiş olan kestane ve iyice yıkanıp temizlenmiş olan erik kurusu bir tencereye alınıp üzerine su eklenir. Kaynayan bu karışımın üzerine kavrulmuş olan soya kıyması konulur. Hepsi birlikte iyice pişirilir.
Yemek piştikten sonra safran da eklenir. Servis edilirken üzerine ince kıyılmış dereotu eklemek ayrı bir lezzet katacaktır.
Yazın yapıldığında bu yemeğe bir adet taze domates de eklenir. Bu durumda safran eklenmez. Buna göre, kışın safran, yazın domatesli olarak hazırlanmaktadır bu yemek.

MALZEMELER: Tek kişilik: yarım bardak soya kıyması, bir soğan, bir orta boy patates, yarım bardak kestane, taze erik veya erik kurusu, dereotu, safran, tuz ve karabiber.

VEQAN QOVURMA

AZƏRİCƏ

Soya qiyməsi bir qazanda üzərinə qaynar su əlavə edilmək surətiylə hazırlanır. Bunun üçün soya qiyməsinin üzərini keçəcək qədər isti su əlavə edib gözləməyə buraxmaq kifayətdir. Davamında xırda doğranmış soğan zeytun yağında qızardılır və içinə hazırlanmış olan bu qiymə əlavə edilir. Duz və qara istiot da əlavə ediləndən sonra qarışdırılıb bişməyə buraxılır.
Qabığı soyulan kiçik kartoflar bütöv olaraq, əvvəlcədən bişirilmiş olan şabalıd və yaxşıca yuyulub təmizlənmiş olan alça qurusu bir qazana alınıb üzərinə su əlavə edilir. Qaynayan bu qatışığın üzərinə qovrulmuş olan soya qiyməsi qoyulur. Hamısı birgə yaxşıca bişirilir.
Yemək bişəndən sonra zəfəran da əlavə edilir. Süfrəyə verilərkən üzərinə xırda doğranmış şüyüd əlavə etmək ayrı bir ləzzət töhfə edəcəkdir.
Yay vaxtı bişiriləndə bu yeməyə bir ədəd təzə pomidor da əlavə edilir. Bu vəziyyətdə zəfəran əlavə edilməz. Buna görə, qış vaxtı zəfəran, yay vaxtı pomidorlu olaraq hazırlanmaqdadır bu yemək.
ƏRZAQ: Bir nəfərlik: Yarım stəkan soya qiyməsi, bir soğan, bir orta boy kartof, yarım stəkan şabalıd, təzə alça və ya alça qurusu, şüyüd, zəfəran, duz və qara istiot. 


röya - sene göre

18 Ocak 2020 Cumartesi

VEGAN ŞORBA - VEQAN ŞORBA





şorba - vegan çorba 


VEGAN ŞORBA  (PİRİNÇLİ ÇORBA)

TÜRKÇE

Pirinç ve nohutla pişirilen bu vegan şorba isimli, Azerbaycan çorbası için öncelikle nohut, bir kapta su içinde 3-4 saat bekletilir, daha sonra sebze bulyonuna atılarak haşlanmaya bırakılır.
Nohut pişince iyice yıkanıp nişastadan arındırılan pirinç eklenerek kaynatılmaya devam edilir.
Bir tavada birlikte kavrulmuş olan soğan ve salça bu karışıma ilave edilerek pişmeye bırakılır.
Azerbaycan mutfağında meyve yaygın olarak kullanılmaktadır, hem taze, hem kurutulmuş olarak.
Bu çorba pişmeye yakın, iyice yıkanıp temizlenmiş olan taze erik veya erik kurusu eklenir.
Servis edilirken üzerine dereotu serpilir.

Malzemeler: Tek kişilik: yarım bardak pirinç, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı salça, yarım soğan, yarım bardak nohut, taze veya kuru erik, dereotu, tuz ve karabiber.



VEQAN ŞORBA  (DÜYÜLÜ ŞORBA)

AZERİCE

Düyü və noxudla bişirilən bu veqan şorba adlı, Azərbaycan şorbası üçün əvvəlcə noxud, bir qabda su içində 3 -4 saat gözlədilir, daha sonra tərəvəz bulyonuna atılmaqla bişməyə buraxılır.
Noxud bişincə yaxşıca yuyulub nişastadan arıtdırılan düyü əlavə edilməklə qaynadılmağa davam edilir.
Bir tavada birgə qovrulmuş olan soğan və tomat bu qatışığa əlavə edilməklə bişməyə buraxılır.
Azərbaycan mətbəxində meyvə əhatəli olaraq istifadə edilməkdədir, həm təzə, həm qurudulmuş olaraq.  
Bu şorba bişməyə yaxın, yaxşıca yuyulub təmizlənmiş olan təzə alça və ya alça qurusu əlavə edilir.
Süfrəyə verilərkən üzərinə şüyüd səpilir.

Ərzaq: Bir nəfərlik: yarım stəkan düyü, 1 yemək qaşığı zeytun yağı, 1 yemək qaşığı tomat, yarım soğan, yarım stəkan noxud, təzə və ya quru alça, şüyüd, duz və qara istiot.

----------------------------------------------------------------
ikra - badımcan ikrası - badımcan kürüsü - patlıcan ezmesi
çocukluktan itibaren bu ezmeyi çok severim. patlıcan ezmesi bu, eski sscb`nin milli/ ortak yemeği.
yemekten ziyade meze diyelim. soğuk tüketiliyor. mükemmeldir.
vegan bir üründür. sağlıklıdır. bugün itibariyle 3 adet hediye geldi tarafıma azerbaycan`dan. büyük bir zevkle tüketeceğim. 400 gr`lık kocaman kavanozlarda.

bir de azerbaycan müziğinden öneri sunayım: göyerçin - röya .

azerbaycanlıların kültür sanat çalışmalarında son derece gelişmiş olmasının sebebini düşündüm bir süre önce, diğer bir çok husus gibi. hep düşünürüm, her konuda düşünürü zaten.
ve buldum. azerbaycanlılar daha önce de birçok kez belirttiğim üzere lüks tüketime düşkün bir halk.
şöyle ki, şu hayattaki en büyük amaçları iyi yemek/ iyi gezmek/ iyi giyinme/ iyi eğlenmek. bu dört unsurdan oluşuyor yaşam gayeleri. bu 4 amaç için yaşıyorlar. iyi eğlenmek unsuru da doğal olarak kaliteli/ iyi müziği/ edebiyatı/ dansı vs. ortaya çıkarıyor.
azerbaycan`ın kültür sanat alanında bu derece gelişmiş olmasının tek sebebi bence budur.