22 Aralık 2016 Perşembe

TİMSAH DERİSİ VAHŞETİ - TİMSAH DERİSİ ÜRÜNLERİ SATIN ALMAYIN!!!


                                                               
TİMSAH DERİSİ ÇANTALARIN GERÇEK HİKAYESİ: timsah derisi çantalar/cüzdanlar/çizmeler vs. her türlü lüks ürünün üretim aşamasında timsahların derisi canlı canlı kesilip vücutlarından koparılıyor. bu vahşete karşı çık, peta imza kampanyası linkine tıkla, imza at!!! İMZA LİNKİ: http://investigations.peta.org/vietnam-crocodile-skin-farm/#action

18 Aralık 2016 Pazar

HAYVAN DENEYLERİNDE HER 3 SN.DE 1 HAYVANIN ÖLMESİ

  • Yönetmeliğin 13. maddesinde hayvan deneyleri yapacak kuruluşların mutlaka veteriner hekim çalıştırması gerektiği hususu düzenlenmiştir. Uygulamada bu maddenin getirdiği hükümler önemine rağmen uygulanmamaktadır. Bu madde hükmüne aykırı olarak hiç bir şekilde tıp, veterinerlik bilgilerine sahip olmayan dolayısıyla da zaten büyük acılar çeken deney hayvanının daha fazla acı çekmesine sebep olan şahıslar bu hayvan deneylerini gerçekleştirmektedirler.
  •  Bu ve diğer hayvanlar açısından son derece önemli ve ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerine uygun davranılmasını sağlayacak faktör ancak ve ancak denetimlerin sıkça ve gerekli şekilde yapılmasıdır. Ama, tabi ki, nihai olarak en önemli amaç, Türkiye’de de AB de olduğu gibi hayvan koruma kanunları, yönetmelikleri ve genel olarak hayvan hakları mevzuatı iptal edilerek yeni gelişmelere uygun şekilde ve hayvan haklarını tam olarak koruyabilecek, yaptırımını sağlayabilecek ve de T.C.K. kapsamında hayvanlara karşı işlenen fiillerin suç olarak nitelenmesini ve uygulanacak olan yaptırımların da yine T.C.K. kapsamında değerlendirilmesini sağlayacak H.K.K. ve ilgili diğer kanun ve yönetmeliklerin çıkarılmasıdır.
  • H.K.K. 14. madde, a,b,c,d,e, g, h, ı, i ve k bentlerine aykırı davrananlara iki yüz elli milyon lira (250 YTL) idari para cezası verilmektedir. Söz konusu bu maddede düzenlenen hususlar yukarıda da örnekleriyle değinildiği üzere, hayvanlara kötü davranmak, dövmek, aç susuz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, hayvan bakımı eğitimi almamış kişilerce ev ve süs hayvanının satılması, ev ve süs hayvanlarını on altı yaşından küçüklere satmak, hayvanlarla cinsel ilişkide bulunmak, işkence yapmak, öldürmek gibi suçlardır. 
  • Yine bu suçların insana karşı işlenmiş olması halinde T.C.K. ile getirilen düzenlemelere ve cezai yaptırımlara göre ne kadar insani ve vicdani, hayvan yaşamını hiçe sayacak kadar basit cezalarla, yalnızca idari para cezaları ile cezalandırılacak olması hayvan koruma kanununun ne kadar eksik, yetersiz düzenlemeler içerdiğini açık olarak göstermektedir.
  • Bu kanun ihlallerine karşı sayılan idari para cezaları hayvan korumasının tam olarak gerçekleştirilmesini imkansız kılmakta, bu kanunun çıkarılma amacı olan hayvanların korunmasını sağlama maksadına tamamen aykırı ve bu amacın gerçekleştirilmesinin bu cezalarla mümkün olmadığını açıkça göstermektedir.
UYARI: bu metin "earthlings" müstear adını kullanan, gerçek kişi hayvan hakları savunucusu olan Ankara Hukuk mezunu hukukçunun hayvan haklarına yönelik 2008 tarihli hukuki çalışmasından alıntıdır. Tüm hakları mahfuzdur. Yalnızca hak sahibi olarak earthlings bu metinden yararlanabilir, kullanabilir, alıntılayabilir ve yayınlayabilir. Earthlings müstear adlı gerçek kişi hariç, kimse bu blog’da yer alan bu metinleri kullanamaz. Bu metin tamamen ve kısmen hiç bir şekilde alıntılanamaz, başka bir yerde yayınlanamaz, kullanılamaz. Hukuka aykırı davranılarak alıntılanması ve başka herhangi bir mecrada yayınlanması halinde yasal yollara başvurulacaktır. 

Staj bitim tezinin tamamı bu linkte: AVUKATLIK STAJ BİTİM TEZİ

30 Kasım 2016 Çarşamba

AVUKATLIK STAJ BİTİM TEZİM - ANAYASA VE HAYVAN HAKLARI

AVUKATLIK STAJ BİTİM TEZİM
Bilindiği üzere Ankara Hukuk mezunu bir hukukçuyum. Linkte de Anayasa ve hayvan hakları başlıklı avukatlık staj bitim tezim yer almaktadır. Türkiye'de hayvan haklarına yönelik ilk kapsamlı kaynak olduğunu belirtebilirim sözkonusu bu tezin.
Hayvan hakları savunucuları tarafından mutlaka okunmasını/öğrenilmesini önermekteyim.
Altta da diplomam yer almakta. Anonim olmayı tercih ettiğim için adımı soyadımı gizledim. Yalnız görüldüğü üzere yıllardır kullandığım earthlings nick'imle ismim benziyor. Sahteciliğe karşı üzerine gerekli ibareleri ekledim.


20 Kasım 2016 Pazar

HAYVANLARI CANLI YEME VAHŞETİ


California ve New York'ta bulunan deniz mahsulü restoranlarında sözkonusu bu vahşet yaşanmaktadır. Peta bu vahşeti toplumda bilinç uyandırmak ve karşı çıkılmasını/tepki gösterilmesini sağlamak amacıyla görüntüledi. Videoyu izledikten sonra imza atmak için bu linke gidin: http://investigations.peta.org/live-e... Not: Güney Kore ve diğer Uuzak Doğu ülkelerinde de bu vahşetin yoğun bir şekilde yaşandığını belirtmek isterim. GO VEGAN, VEGAN OL!!!

14 Kasım 2016 Pazartesi

Hatırlatma-3: KOYUN YÜNÜ VAHŞETİ - AVUSTRALYA'NIN GİZLİ UTANCI


http://www.turseng.com/2014/07/koyun-yunu-vahseti.html - detaylı bilgi için linkteki yazıyı okuyun!
Unutmayın! YÜN, KAZ TÜYÜ, ANGORA TAVŞANI TÜYÜ, KÜRK, DERİ VAHŞETTİR! CİNAYETTİR! İŞKENCEYLE ELDE EDİLİR! İŞKENCEYE KARŞI ÇIK! HAYVANDAN ELDE EDİLEN ÜRÜN KULLANMA! KULLANDIRTMA!



Hatırlatma 2: - KAZ TÜYÜ İŞKENCESİ - KAZ TÜYÜ ÜRÜNLERİ SATIN ALMAYIN!!!

soğuk kış günlerinin yaklaşmış olduğu bugünlerde KAZ TÜYÜ VAHŞETİ'ni tekrar hatırlayalım, hatırlatalım, vahşete engel olalım, zira insan nisyan ile malüldür. 






KAZ TÜYÜ İŞKENCESİ - KAZ TÜYÜ ÜRÜNLER SATIN ALMAYIN!!!

6 Kasım 2016 Pazar

Hatırlatma 1: ANGORA TAVŞANI VAHŞETİ - UNUTMA! UNUTTURMA! HERKESE DUYUR!



sadece kazlar değil, yününden tekstil sektöründe genişçe yararlanılan angora tavşanları da canlı canlı yolunmakta, kazak, hırka, yelek, bere gibi bilumum "giysi" için zavallı tavşancanlara eziyet ve işkence edilmektedir. 
mutlaka baştan sona izlemeli. asla biraz izleyip bırakmayın, sizlerin izlerken bile üzüldüğü bu acıyı, işkenceyi bu canların yaşadığını hatırlayın. Detaylı bilgi için linke gidin: http://www.turseng.com/2013/11/angora...

30 saniyede angora tavşanı yünü vahşeti, izle, izlettir, karşı çık! Vahşeti engelle!

4 Kasım 2016 Cuma

KESİME GİDEN DOMUZLARIN SON BAKIŞLARI

go vegan, vegan ol! kesim için mezbahaya giden domuzların son bakışları. son anları. bu bakışlar içini titretmiyorsa insanlığını sorgula. et yeme, vegan ol, vahşete son ver...

3 Kasım 2016 Perşembe

HAMİLE İNEĞİN KESİLMESİ - MEZBAHA VAHŞETİ


go vegan, vegan ol, vahsete dur de. mezbaha'da hamile ineği kollarini kirarak, iskence ederek kesip, yavrusunu cop ogutme makinesine atiyorlar, turkiye'de bu ve benzer yuzlerce mezbaha mevcut. mezbahaların tamamı böyle. boşuna değil bu laf: mezbahaların duvarları camdan olsaydı kimse et yemezdi, herkes vegan olurdu. et yeme, vahseti durdur. bu vahşeti durdurmak senin elinde. şahsen ben 16 yıldır veganım. 

30 Ekim 2016 Pazar

ARKA BAHÇE KÖPEKLERİ - BACKYARD DOGS


ARKA BAHÇEDE İLGİSİZ/ AÇ SUSUZ/ SEVGİSİZ TUTULAN KÖPEKLER. 

Bu tür bir hayvan hakları ihlali ile karşılaştığınızda http://www.turseng.com/2012/08/kendi-... - linkteki dilekçeyi olaya uyarlayarak hayvanhaklari@ormansu.gov.tr email adresine ve bulunduğunuz ilin doğa koruma ve milli parklar müdürlüğünün adreslerine gönderiniz.

26 Ekim 2016 Çarşamba

TAVUK YEMEMEK İÇİN 10 SEBEP



Bazen şu söylemle karşılaşırız veganlar olarak: "ben de et yemiyorum, tavuk yiyorum". sanki tavuk canlı değilmiş gibi, tavukların yaşam hakkı yokmuş gibi. vahşet vahşettir. et cinayettir. kırmızı et, beyaz et diye bir ayrım yapılamaz. inek, kuzu, tavuk, balık, tavşan, keçi vs. bu sayılanlar et değil, canlı, hepsinin yaşam hakkı var, en az bizim kadar. ET YEME, VAHŞETE DUR DE! VEGAN OL! İŞKENCEYE SON VER! Sebepler için linke gidin: http://www.peta.org/living/other/top-10-reasons-eat-chickens/

12 Ekim 2016 Çarşamba

HAYVAN DENEYLERİ ANESTEZİSİZ YAPILMAKTADIR


  • Madde 7. Deney hayvanlarına uygulanacak işlemlerle ilgili hususları düzenlemektedir. Bu madde deney hayvanı olarak kullanılan hayvanın çok fazla acı çekmemesi ve hayvan deneyine başvurmaya gerek olmadığı, alternatif deneyi olduğu halde hayvan deneyinin yapılmaması, bunun yerine söz konusu alternatif deneyin yapılması gerektiği hususlarını düzenlemektedir. Bir diğer önemli husus ise yukarıda da belirtilen örneklerde yer aldığı üzere Draize, Ld 50 gibi hayvanlara son derece acı veren, ölümüne neden olan testlerin yapılması sırasında hayvanın çektiği acıları azaltmak için lokal veya genel anestezi uygulanması gerektiğidir.
  •  Madde 7. fıkra 1. bent c. 2. cümle deney yapılan hayvana anestezi uygulanması araştırmanın şartlarını bozması halinde yapılan işlemlerin gerekliliğini gösterir bir açıklama hazırlanır şeklinde bir düzenleme getirmiştir. 
  • Yine bu madde ile getirilen hükmün hayvan korumada amaca ulaşılamaması ve söz konusu deney hayvanlarının tam olarak korunamaması sonucunu doğurmaktadır. Nitekim, uygulamada da kanunla hayvan deneyi yapanlara getirilen bu anestezi yapmadan hayvanlar üzerinde deneyler ve testler yapma hakkı sınırsızca kullanılmakta, kanun bu hususu istisna olarak düzenlemesine rağmen genel olarak hayata geçirilmekte ve deney hayvanlarına işlemlerin yapıldığı sırada acılarını azaltıcı işlemler yapılmamakta, hemen -hemen tüm işlemler anestezisiz gerçekleştirilmektedir. 
  • Üzerinde son derece acı veren, hayvanın tarifi imkansız acılar içinde kalmasına neden olan test ve işlemler sırasında anestezi uygulansa bile sonraki deneyin sonuçlarının takibinin yapıldığı günlerde deney hayvanına hiç bir şekilde ağrısını azaltıcı, ağrı kesici işlemler yapılmamakta, deney hayvanı çok büyük acılar çekerek çoğunlukla kendisine oral, dermal veya solunum yoluyla zerk edilen kimyasal maddelerin ağırlığından, etkilerinden ölmektedirler.
  •  Ayrıca, bu madde ile getirilen hükümlere aykırı olarak, 2. fıkra, 4. cümlenin hükmüne “ Bilimsel bir zorunluluk yok ise, hiç bir hayvan birden fazla büyük cerrahi girişimde kullanılamaz” aykırılık teşkil edecek şekilde, özellikle, zaten bilinen gerçeklerin bir de bilimsel olarak kanıtlanması gerektiği düşüncesiyle bazı bilim adamları canlı hayvanlar üzerinde anestezi yapılmaksızın birden fazla cerrahi girişimde bulunmaktadırlar. 
  • Örneğin, hayvanların acı eşiğinin ölçülmesi amacıyla canlı hayvan deneyleri yapılmakta, bu deneylerde hayvanlar cerrahi yöntemlerle parçalanmaktadırlar, bu cerrahi işlemler sırasında yukarıdaki hükme dayanarak anestezi verilmesinin bilimsel araştırmanın sonucunu etkileyeceği savıyla anestezi yapılmaksızın cerrahi yöntemlerle parçalanmaktadırlar.

UYARI: bu metin "earthlings" müstear adını kullanan, gerçek kişi hayvan hakları savunucusu olan Ankara Hukuk mezunu hukukçunun hayvan haklarına yönelik 2008 tarihli hukuki çalışmasından alıntıdır. Tüm hakları mahfuzdur. Yalnızca hak sahibi olarak earthlings bu metinden yararlanabilir, kullanabilir, alıntılayabilir ve yayınlayabilir. Earthlings müstear adlı gerçek kişi hariç, kimse bu blog’da yer alan bu metinleri kullanamaz. Bu metin tamamen ve kısmen hiç bir şekilde alıntılanamaz, başka bir yerde yayınlanamaz, kullanılamaz. Hukuka aykırı davranılarak alıntılanması ve başka herhangi bir mecrada yayınlanması halinde yasal yollara başvurulacaktır. 

Staj bitim tezinin tamamı bu linkte: AVUKATLIK STAJ BİTİM TEZİ

28 Eylül 2016 Çarşamba

CANDOSTLARIMIZLA YURTDIŞINA ÇIKMAK


ülke değişikliği nedeniyle bu aralar çok daha yoğun olduğum için fazla yazı yazamadım blog'a. 

bugün yurtdışına hayvan götürmeye dair bilgilendirme yapacağım inş.
avrupa, abd ve azerbaycan'a hayvan götürme prosedürü hakkında detaylı bilgiler aşağıda yer almaktadır.
avrupa birliği ülkelerine candostumuzu (larımızı) götürürken uygulamamız gereken prosedür bu şekildedir: 
1. mikroçip taktırın ve tüm aşılarını yaptırın. sağlık karnesi çıkarttırın.
2. yurtdışına çıkış tarihinizden 4 ay önce kuduz aşısını yaptırın. 
3. ''                  ''      ''                 15 gün önce iç ve dış parazit aşılarını yaptırın.
4. kuduz aşısından 1 ay sonra titre isimli kuduz testini yaptırmış olmanız gerekmektedir. bu test ab ülkeleri tarafından türkiye'de güvenilirliği kabul edilmiş olan tek kurum - ankara'da bulunan Ankara Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'dür. 
türkiye'de hangi şehirde olursanız olun, vet. kliniği tarafından petinizden alınan kan örneği bu kuruma gönderilerek, tahlil ettirilecek, sonuca dair belge tarafınıza teslim edilecektir. 
5. ikamet ettiğiniz ilçe belediyesinin veteriner işleri müdürlüğünden, menşe belgesi alın. bu belge petinizin türüne dair bir belge olup, kuruma giderken petinizin sağlık karnesini (aşıların da mutlaka yer aldığı) götürmeniz gerekiyor. petinizi götürmeye gerek yok. türkiye'ye özgü soylara sahip petlerin yurtdışına çıkarılması özel izne tabi olduğundan, bu tür petlere sahipseniz tarım bakanlığı ile irtibata geçmeniz ve özel izni almanız gerekmektedir. 
6. tarım müdürlüğü hayvan sağlığı şube müdürlüğünden uluslararası sağlık sertifikası da almanız gerekiyor. bu belge için kuruma giderken, petinizin sağlık karnesini (aşılarının da yer aldığı), bu karnenin kopyasını ve petinizi de götürmeniz gerekmektedir. 

seyahat edeceğiniz havayolu şirketi ile önceden mutlaka görüşüp ek prosedür, ek talep ve koşullar bulunup bulunmadığına dair bilgi edinin. petinizi (lerinizi) taşıyacağınız taşıma kafesinin yapısı ve boyutu, pet götüreceğinize dair bilgilerin biletinize işlenmesi gibi detaylı hususları mutlaka önceden şirketle görüşün. 

azerbaycan.
eski sscb ülkeleri olarak da genişletebiliriz aslında.
azerbaycan'a pet götürmek için gerekenler şu şekilde. 
1. mikroçip taktırın ve tüm aşılarını yaptırın. sağlık karnesi çıkarttırın. 
2. yurtdışına çıkış tarihinizden bir süre önce kuduz aşısını yaptırın. 
3. ''                  ''      ''                 bir süre önce iç ve dış parazit aşılarını yaptırın.
4. titre kuduz testi ve menşe belgesi ile uluslararası sağlık sertifikalarına gerek yok.
5. türkiye'ye özgü tür ise petiniz, bu durumda özel izin almak için yine tarım bakanlığı ile görüşmeniz gerekmektedir. 

seyahat edeceğiniz havayolu şirketi ile önceden mutlaka görüşüp ek prosedür, ek talep ve koşullar bulunup bulunmadığına dair bilgi edinin. petinizi (lerinizi) taşıyacağınız taşıma kafesinin yapısı ve boyutu, pet götüreceğinize dair bilgilerin biletinize işlenmesi gibi detaylı hususları mutlaka önceden şirketle görüşün. bir kişi iki pet götürme hakkına sahip kabin içinde. bagaja vermenizi hiç bir şekilde önermiyorum, hem ab, hem abd, hem de eski sscb ve diğer ülkelere seyahat ederken. petinizin sağlığı ve yaşamı açısından son derece tehlikeli bir durum bu.

abd ile ilgili detayları daha sonra yazacağım inş. 


20 Ağustos 2016 Cumartesi

HAYVAN DENEYİ VAHŞETİNE DAİR DETAYLAR


  • Ayrıca, bu madde ile getirilen hükümlere aykırı olarak, 2. fıkra, 4. cümlenin hükmüne “Bilimsel bir zorunluluk yok ise, hiç bir hayvan birden fazla büyük cerrahi girişimde kullanılamaz” aykırılık teşkil edecek şekilde, özellikle, zaten bilinen gerçeklerin bir de bilimsel olarak kanıtlanması gerektiği düşüncesiyle bazı bilim adamları canlı hayvanlar üzerinde anestezi yapılmaksızın birden fazla cerrahi girişimde bulunmaktadırlar. 
  • Örneğin, hayvanların acı eşiğinin ölçülmesi amacıyla canlı hayvan deneyleri yapılmakta, bu deneylerde hayvanlar cerrahi yöntemlerle parçalanmaktadırlar, bu cerrahi işlemler sırasında yukarıdaki hükme dayanarak anestezi verilmesinin bilimsel araştırmanın sonucunu etkileyeceği savıyla anestezi yapılmaksızın cerrahi yöntemlerle parçalanmaktadırlar. 
  • Yönetmeliğin 13. maddesinde hayvan deneyleri yapacak kuruluşların mutlaka veteriner hekim çalıştırması gerektiği hususu düzenlenmiştir. Uygulamada bu maddenin getirdiği hükümler önemine rağmen uygulanmamaktadır. Bu madde hükmüne aykırı olarak hiç bir şekilde tıp, veterinerlik bilgilerine sahip olmayan dolayısıyla da zaten büyük acılar çeken deney hayvanının daha fazla acı çekmesine sebep olan şahıslar bu hayvan deneylerini gerçekleştirmektedirler. 
  • Bu ve diğer hayvanlar açısından son derece önemli ve ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerine uygun davranılmasını sağlayacak faktör ancak ve ancak denetimlerin sıkça ve gerekli şekilde yapılmasıdır. 
  • Ama, tabi ki, nihai olarak en önemli amaç, Türkiye’de de AB de olduğu gibi hayvan koruma kanunları, yönetmelikleri ve genel olarak hayvan hakları mevzuatı iptal edilerek yeni gelişmelere uygun şekilde ve hayvan haklarını tam olarak koruyabilecek, yaptırımını sağlayabilecek ve de T.C.K. kapsamında hayvanlara karşı işlenen fiillerin suç olarak nitelenmesini ve uygulanacak olan yaptırımların da yine T.C.K. kapsamında değerlendirilmesini sağlayacak H.K.K. ve ilgili diğer kanun ve yönetmeliklerin çıkarılmasıdır.
UYARI: bu metin "earthlings" müstear adını kullanan, gerçek kişi hayvan hakları savunucusu olan Ankara Hukuk mezunu hukukçunun hayvan haklarına yönelik 2008 tarihli hukuki çalışmasından alıntıdır. Tüm hakları mahfuzdur. Yalnızca hak sahibi olarak earthlings bu metinden yararlanabilir, kullanabilir, alıntılayabilir ve yayınlayabilir. Earthlings müstear adlı gerçek kişi hariç, kimse bu blog’da yer alan bu metinleri kullanamaz. Bu metin tamamen ve kısmen hiç bir şekilde alıntılanamaz, başka bir yerde yayınlanamaz, kullanılamaz. Hukuka aykırı davranılarak alıntılanması ve başka herhangi bir mecrada yayınlanması halinde yasal yollara başvurulacaktır. 

Staj bitim tezinin tamamı bu linkte: AVUKATLIK STAJ BİTİM TEZİ

14 Ağustos 2016 Pazar

TAVŞAN




çok sevdiğim, çam fıstığı, pamuk helva, vanilya gibi kokan, hayatımın anlamı olan tavşanlar






http://www.turseng.com/p/tavsan.html - sayfamdan alıntıdır, tavşanlarla ilgili güncel bilgiler için bu bölümü düzenli olarak ziyaret edin.

bilindiği üzere tavşanları çok sevmekteyim. uzun yıllardır hayvan haklarıyla uğraşan hukukçu bir hayvan hakları savunucusu olarak tüm hayvanları sevmekle birlikte, fıtratıma yakın ve muhteşem yaratılmış olan, yeryüzündeki melekler olarak isimlendirdiğimiz tavşanları daha çok sevmekte, hayvanseverler tarafından bile hayvan haklarının kedi ve köpek haklarından ibaret görünüp, diğer hayvanların haklarının gözardı edilmesi sebebiyle ve de tüm hayvanlar içinde bu başlık altında yayınlanacak olan yazılarda da görüleceği üzere en fazla eziyete tabi tutulan, hakları en çok ihlal edilen canlar olması hasebiyle de tavşanlara karşı özel ilgim, sevgim ve şefkatim bulunmaktadır. bu nedenlerle tavşanlara özel önem vermekte, bu amaçla blog'un bünyesinde tavşanlara özel açtığım bu bölümde tüm bu yazıları yayınlamaktayım.

tavşanlarla ilgili tüm ihbarlar, destek ve yardım talepleri ve tavşan sağlığı/davranışı/beslenmesi v.s. ile ilgili tüm sorular bu emaille iletilebilir: turseng@gmail.com

bu başlık altında şimdiye kadar tavşanlarla ilgili yazdığım tüm yazılar, hukuki ve genel makaleler yer alacaktır. 
SAHİPLENDİRME İLANLARI İLE İLGİLİ DUYURU: uzun süredir bu bölümde tavşan sahiplendirme ilanları yer almaktaydı. yalnız hayvan haklarıyla ilgili her konuda olduğu üzere, bu konuda da sahiplendirme ilanlarına yönelik yarar/zarar değerlendirmesi yapmış bulunduğumda, sahiplendirme ilanları yayınlamanın zararının yararından fazla olduğunu, bu tür ilanların amacauygun olmadığını, tavşanlara yönelik ciddi boyutta tehlike içerdiğini, tavşan gibi sahiplendirmede son derece dikkatli davranılması gereken bir cana yönelik kötüniyetli girişimlerin olabileceğini düşünerek sahiplendirme ilanlarını yayınlamaktan vazgeçtim. artık bu sitede tavşan sahiplendirme ilanı yayınlanmayacaktır. tavşanlara karşı duyarlı olan, sahiplendirme ilanlarını yayınlayan ve yayan diğer hayvan hakları savunucularına da artık ilan yayınlamamalarını, bu tür tavşan sahiplendirme ilanlarını sosyal ağlarda yaymamalarını önermekteyim.

ÖNEMLİ: tavşanlar aynen kedi ve köpek gibi evcil hayvan, pet olarak evde yaşayan canlar olup, asla ve kat'a kafeste tutulmaması gerekmektedir. her zaman belirttiğim gibi tavşanları aynen kedi ve köpekler gibi evde serbest olarak bırakmayacaksanız, asla tavşan sahiplenmeyin. tavşanlar son derece hareketli canlar olup, kafeste tutulmaları kendilerine bir eziyet ve işkence olmakta, bu yönüyle hayvan hakları ihlali oluşturmaktadır. tavşanları kedi ve köpekler gibi evde rahatlıkla, serbestçe bırakmak, bir süs eşyası muamelesinde bulunmamak, aileden biri olarak kabul etmek gerekmektedir, elzemdir. ayrıca, tavşanları asla pet shop denen kanlı ticaretin çarklarından bir mal satın alır gibi almamak, ücretsiz sahiplenmek şarttır, zorunludur hayvan hakları adına.

TAVŞAN HASTALIKLARI - TOKSOPLAZMA

TAVŞANLARLA İLGİLİ PRATİK BİLGİLER - linke tıkla


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- GÜNCEL ŞİKAYET - KATILIN! 

ankara'da tecavüz edilen, beli kolu kırılıp öldürülen tavşan olayına dair güncel bilgiler

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- GÜNCEL ŞİKAYET - KATILIN! - NİĞDE HAYVAN BARINAĞINDAKİ TAVŞANLARIN BİLİNMEYEN AKİBETİ linkte yer alan şikayet metninden yararlanarak bimer aracılığıyla şikayet edin. 

HUKUKİ YARDIM:

candostunun veteriner hekim hatasıyla kaybedilmesi durumunda takip yolu


TAVŞAN




çok sevdiğim, çam fıstığı, pamuk helva, vanilya gibi kokan, hayatımın anlamı olan tavşanlar






http://www.turseng.com/p/tavsan.html - sayfamdan alıntıdır, tavşanlarla ilgili güncel bilgiler için bu bölümü düzenli olarak ziyaret edin.

bilindiği üzere tavşanları çok sevmekteyim. uzun yıllardır hayvan haklarıyla uğraşan hukukçu bir hayvan hakları savunucusu olarak tüm hayvanları sevmekle birlikte, fıtratıma yakın ve muhteşem yaratılmış olan, yeryüzündeki melekler olarak isimlendirdiğimiz tavşanları daha çok sevmekte, hayvanseverler tarafından bile hayvan haklarının kedi ve köpek haklarından ibaret görünüp, diğer hayvanların haklarının gözardı edilmesi sebebiyle ve de tüm hayvanlar içinde bu başlık altında yayınlanacak olan yazılarda da görüleceği üzere en fazla eziyete tabi tutulan, hakları en çok ihlal edilen canlar olması hasebiyle de tavşanlara karşı özel ilgim, sevgim ve şefkatim bulunmaktadır. bu nedenlerle tavşanlara özel önem vermekte, bu amaçla blog'un bünyesinde tavşanlara özel açtığım bu bölümde tüm bu yazıları yayınlamaktayım.

tavşanlarla ilgili tüm ihbarlar, destek ve yardım talepleri ve tavşan sağlığı/davranışı/beslenmesi v.s. ile ilgili tüm sorular bu emaille iletilebilir: turseng@gmail.com

bu başlık altında şimdiye kadar tavşanlarla ilgili yazdığım tüm yazılar, hukuki ve genel makaleler yer alacaktır. 
SAHİPLENDİRME İLANLARI İLE İLGİLİ DUYURU: uzun süredir bu bölümde tavşan sahiplendirme ilanları yer almaktaydı. yalnız hayvan haklarıyla ilgili her konuda olduğu üzere, bu konuda da sahiplendirme ilanlarına yönelik yarar/zarar değerlendirmesi yapmış bulunduğumda, sahiplendirme ilanları yayınlamanın zararının yararından fazla olduğunu, bu tür ilanların amacauygun olmadığını, tavşanlara yönelik ciddi boyutta tehlike içerdiğini, tavşan gibi sahiplendirmede son derece dikkatli davranılması gereken bir cana yönelik kötüniyetli girişimlerin olabileceğini düşünerek sahiplendirme ilanlarını yayınlamaktan vazgeçtim. artık bu sitede tavşan sahiplendirme ilanı yayınlanmayacaktır. tavşanlara karşı duyarlı olan, sahiplendirme ilanlarını yayınlayan ve yayan diğer hayvan hakları savunucularına da artık ilan yayınlamamalarını, bu tür tavşan sahiplendirme ilanlarını sosyal ağlarda yaymamalarını önermekteyim.

ÖNEMLİ: tavşanlar aynen kedi ve köpek gibi evcil hayvan, pet olarak evde yaşayan canlar olup, asla ve kat'a kafeste tutulmaması gerekmektedir. her zaman belirttiğim gibi tavşanları aynen kedi ve köpekler gibi evde serbest olarak bırakmayacaksanız, asla tavşan sahiplenmeyin. tavşanlar son derece hareketli canlar olup, kafeste tutulmaları kendilerine bir eziyet ve işkence olmakta, bu yönüyle hayvan hakları ihlali oluşturmaktadır. tavşanları kedi ve köpekler gibi evde rahatlıkla, serbestçe bırakmak, bir süs eşyası muamelesinde bulunmamak, aileden biri olarak kabul etmek gerekmektedir, elzemdir. ayrıca, tavşanları asla pet shop denen kanlı ticaretin çarklarından bir mal satın alır gibi almamak, ücretsiz sahiplenmek şarttır, zorunludur hayvan hakları adına.

TAVŞAN HASTALIKLARI - TOKSOPLAZMA

TAVŞANLARLA İLGİLİ PRATİK BİLGİLER - linke tıkla


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- GÜNCEL ŞİKAYET - KATILIN! 

ankara'da tecavüz edilen, beli kolu kırılıp öldürülen tavşan olayına dair güncel bilgiler

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- GÜNCEL ŞİKAYET - KATILIN! - NİĞDE HAYVAN BARINAĞINDAKİ TAVŞANLARIN BİLİNMEYEN AKİBETİ linkte yer alan şikayet metninden yararlanarak bimer aracılığıyla şikayet edin. 

HUKUKİ YARDIM:

candostunun veteriner hekim hatasıyla kaybedilmesi durumunda takip yolu



13 Ağustos 2016 Cumartesi

HKK'da Hayvan Deneylerinin Alternatifleri



  • Madde 7. Deney hayvanlarına uygulanacak işlemlerle ilgili hususları düzenlemektedir. Bu madde deney hayvanı olarak kullanılan hayvanın çok fazla acı çekmemesi ve hayvan deneyine başvurmaya gerek olmadığı, alternatif deneyi olduğu halde hayvan deneyinin yapılmaması, bunun yerine söz konusu alternatif deneyin yapılması gerektiği hususlarını düzenlemektedir. 
  • Bir diğer önemli husus ise yukarıda da belirtilen örneklerde yer aldığı üzere Draize, Ld 50 gibi hayvanlara son derece acı veren, ölümüne neden olan testlerin yapılması sırasında hayvanın çektiği acıları azaltmak için lokal veya genel anestezi uygulanması gerektiğidir.
  •  Madde 7. fıkra 1. bent c. 2. cümle deney yapılan hayvana anestezi uygulanması araştırmanın şartlarını bozması halinde yapılan işlemlerin gerekliliğini gösterir bir açıklama hazırlanır şeklinde bir düzenleme getirmiştir. Yine bu madde ile getirilen hükmün hayvan korumada amaca ulaşılamaması ve söz konusu deney hayvanlarının tam olarak korunamaması sonucunu doğurmaktadır. 
  • Nitekim, uygulamada da kanunla hayvan deneyi yapanlara getirilen bu anestezi yapmadan hayvanlar üzerinde deneyler ve testler yapma hakkı sınırsızca kullanılmakta, kanun bu hususu istisna olarak düzenlemesine rağmen genel olarak hayata geçirilmekte ve deney hayvanlarına işlemlerin yapıldığı sırada acılarını azaltıcı işlemler yapılmamakta, hemen -hemen tüm işlemler anestezisiz gerçekleştirilmektedir. 
  • Üzerinde son derece acı veren, hayvanın tarifi imkansız acılar içinde kalmasına neden olan test ve işlemler sırasında anestezi uygulansa bile sonraki deneyin sonuçlarının takibinin yapıldığı günlerde deney hayvanına hiç bir şekilde ağrısını azaltıcı, ağrı kesici işlemler yapılmamakta, deney hayvanı çok büyük acılar çekerek çoğunlukla kendisine oral, dermal veya solunum yoluyla zerk edilen kimyasal maddelerin ağırlığından, etkilerinden ölmektedirler. 



UYARI: bu metin "earthlings" müstear adını kullanan, gerçek kişi hayvan hakları savunucusu olan Ankara Hukuk mezunu hukukçunun hayvan haklarına yönelik 2008 tarihli hukuki çalışmasından alıntıdır. Tüm hakları mahfuzdur. Yalnızca hak sahibi olarak earthlings bu metinden yararlanabilir, kullanabilir, alıntılayabilir ve yayınlayabilir. Earthlings müstear adlı gerçek kişi hariç, kimse bu blog’da yer alan bu metinleri kullanamaz. Bu metin tamamen ve kısmen hiç bir şekilde alıntılanamaz, başka bir yerde yayınlanamaz, kullanılamaz. Hukuka aykırı davranılarak alıntılanması ve başka herhangi bir mecrada yayınlanması halinde yasal yollara başvurulacaktır. 

Staj bitim tezinin tamamı bu linkte: AVUKATLIK STAJ BİTİM TEZİ

7 Ağustos 2016 Pazar

HAYVAN DENEYİ İLE İLGİLİ HÜKÜMLER


Hayvanlar üzerinde deney gerçekleştirmek için alınacak izinler ve çalışma koşulları, genel olarak hayvan deneyi yapma hususunda yetkili kurum ve kuruluş olarak faaliyet göstermek için gerçekleştirilmesi gereken her türlü prosedür Deney Hayvanları Hakkında Yönetmelik
 Madde 9: Kuruluş İzni, 
Madde 10: Çalışma İzni, 
Madde 12: Çalışanlarla ilgili hususları düzenlemektedir. Hayvan deneyi yapmak isteyen kurum ve kuruluşların alması gereken izinler ve çalışanlarda aranan koşullar bu üç maddede ayrıntılı olarak düzenlemektedir. Buna göre, bu üç madde uyarınca gerekli prosedürleri yerine getirmeden yetkisi olmadığı halde firmaların başvurusu üzerine veya kendiliğinden hayvanlar üzerinde deney yapacak olan kurum ve kuruluşlar yetkisi olmadığı halde hayvan deneyi yapan kurum ve kuruluşlar kapsamında değerlendirilirler ve H.K.K madde 28. fıkra 1. bent f uyarınca idari para cezasına tabi tutulurlar. Madde 13 ise Deney Hayvanlarını Kullanan Kuruluşların hayvanları deneysel veya bilimsel amaçlarla kullanan kuruluşların Yönetmeliğin 6. maddesinde düzenlenen koşullara uyması gerektiği hususları düzenlenmiştir.
Yönetmeliğin 5. maddesi hayvanların kullanılabileceği deneysel veya bilimsel çalışmaları özetlemektedir. Buna göre, bu maddede sayılanlar dışında hayvanlardan deney hayvanı olarak yararlanılamayacaktır. Madde hükmünde diğer bilimsel çalışmalar teriminin kullanılması, hayvanların deney olarak kullanılmasının sınırını tam ve kesin olarak çizmemektedir. Her ne kadar madde içinde hayvanların deney hayvanı olarak kullanılabileceği alanlar şıklar halinde sayılsa da, başlıkta kullanılan diğer bilimsel çalışmalar tabiri hayvanları kanunla belirlenen alanlar dışında da deney hayvanı olarak kullanma sonucunu doğurur ve doğurmaktadır. Bu diğer kelimesi kullanılmayarak başlığın hayvanların kullanılabileceği deneysel ve bilimsel çalışmalar şeklinde düzenlenmiş olması hayvan koruma amacına tam olarak uygun olacaktır. Bu durumda hayvanların kullanılabileceği deneysel ve bilimsel çalışmalar kanunla kesin olarak belirlendiği için bu sınırını ve tanımın dışına çıkılarak hayvanlardan kanunun öngörmediği alanlarda yararlanmanın önü kesin olarak kapatılacaktır.
Madde 6. ise deneylerde kullanılacak hayvanların bakımları ve barınmaları gibi önemli hususları düzenlemektedir. Bu durumda yukarıda da örneği verildiği üzere deney hayvanı olarak kullanılan tavşanın 45x60 boyutlarındaki bir kafeste tutulması ve kanunla ve yönetmelikle öngörülen bakım koşullarına uyulmaması hukuka aykırılık teşkil edecek ve hukuka aykırı davranan kurum ve kuruluşa H.K.K. madde 28. fıkra 1. de belirlenen cezai hükümler uygulanacaktır.



UYARI: bu metin "earthlings" müstear adını kullanan, gerçek kişi hayvan hakları savunucusu olan Ankara Hukuk mezunu hukukçunun hayvan haklarına yönelik 2008 tarihli hukuki çalışmasından alıntıdır. Tüm hakları mahfuzdur. Yalnızca hak sahibi olarak earthlings bu metinden yararlanabilir, kullanabilir, alıntılayabilir ve yayınlayabilir. Earthlings müstear adlı gerçek kişi hariç, kimse bu blog’da yer alan bu metinleri kullanamaz. Bu metin tamamen ve kısmen hiç bir şekilde alıntılanamaz, başka bir yerde yayınlanamaz, kullanılamaz. Hukuka aykırı davranılarak alıntılanması ve başka herhangi bir mecrada yayınlanması halinde yasal yollara başvurulacaktır. 

Staj bitim tezinin tamamı bu linkte: AVUKATLIK STAJ BİTİM TEZİ

21 Temmuz 2016 Perşembe

HAYVAN DENEYLERİNDE ETİK KURUL VE DENETİM MEKANİZMASI


  • H.K.K bu hükmünün uygulanabilmesi yine, ancak, çok faal işleyen bir denetim mekanizması ile mümkündür.
  • Bir diğer husus da yetkisi olmadığı halde hayvan deneyleri yapan kurum ve kuruluşlarla ilgilidir. Kanunun bu hükmünün lafzı gayet açık ve yoruma mahal bırakmayacak kadar net olmasına rağmen maalesef bu kural da çiğnenerek hayvan korumada başarısızlığa neden olmaktadır. Şöyle ki, söz konusu hayvan deneylerini yapacak olan kurum önceden yukarıda sayılan prosedürlere uygun olarak gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra hayvan deneylerini yapabilmektedir. 
  • Buna göre, önceden gerekli işlemleri yapmayan ve kanunen hayvan deneyleri yapma yetkisi bulunmayan kurum ve kuruluşlar çoğu zaman firmalar tarafından yapılan başvurular üzerine yetkisiz oldukları halde, yetkiliymiş gibi bu başvuru üzerine hayvan deneyleri gerçekleştirebilmektedirler. Yani, hayvan deneyi yapabilmek için önceden hayvan deneyi yapmak yetkisine sahip olmak gerekmektedir. 
  • Etik kurulu oluşturmadığı, gerekli prosedürleri uygulamadığı ve kanunen hayvan deneyi yapma yetkisinin bulunmadığı halde hayvan deneyleri yapan kurum ve kuruluşlara H.K.K. madde 28. fıkra 1. bent f. uyarınca 1000 YTL idari para cezası tatbik edilmektedir. H.K.K.da yer alan her türlü yaptırım yetersiz olduğu gibi bu yaptırım da tabi ki yetersizdir, caydırıcı değildir. Öyle ki, bu 1000 YTL idari para cezası ödeyeceğini düşünen herkes, her türlü kurum ve kuruluş yetkili olmadığı halde cezanın miktarının ve genel olarak kendisinin yetersiz olması hasebiyle hayvan deneyleri yapabilecektir. Hayvan deneyi yapmakta bir beis görmeyecektir.
  • Özellikle, kimya deneylerinin yapıldığı laboratuarların denetiminin çok yüksek seviyede yapılması gerekmektedir. Bu laboratuarlara firmalardan LD 50, Draize gibi ölümcül hayvan deneyleri testlerinin yapılması başvurusu gerçekleştiğinde söz konusu bu laboratuarların ne gibi tepkiler verdiği, nasıl davrandığı tam olarak bilinmemektedir. Kimya laboratuarlarında hizmetleri arasında gösterilmemesine rağmen firmaların bu laboratuarlara hayvan deneyi talebiyle başvuruda bulunması halinde ne gibi tepkilerin verildiği, yetkili olmadığı halde hayvan deneyi yapıp yapmadığı hususlarının dikkatle araştırılması gerekmektedir. Üniversitelerin Kimya bölümlerinin laboratuarları gerekli denetim mekanizması işletilerek denetlenmek zorundadır.
  •  Çünkü bu tür kurumların kendilerini yetkileri olmadığı halde zaten analizler yaptığını hayvan deneyi de yaparsa her hangi bir sakıncasının olmayacağını düşünerek yetkisi olmadığı halde hayvan deneyleri yapmaları ihtimali çok güçlüdür. Kimi hukukçunun bile H.K.K. ve genel olarak Hayvan Hakları Mevzuatı konusunda yeni gelişen, yeni düzenlemeler yapılan bir alan olması hasebiyle bilgi yoksunu olduğu bu dönemlerde bilim adamları ve yukarıda bahsi geçen kimya laboratuarlarının bu düzenlemelerden haberdar olmaması muhtemeldir.
  •  Bu nedenle H.K.K. un sadece hukukçulara değil, toplumun her kesimine duyurulması, toplumun bu alanda eğitilmesi gerekmektedir. Bu noktada yine en önemli görev görsel ve yazılı basına düşecektir. Ayrıca, bu kanunun tamamı veya ilgili maddeleri broşür halinde getirilerek söz konusu laboratuarlara, eğitim kurumlarına dağıtılabilir. 
  • Bu şekilde, söz konusu bu şahıs, bilim adamları ve kurum, kuruluşlar bilinçlendirilir. Yetki sınırları konusunda bilgi sahibi olmaları sağlanarak yetkileri olmadığı halde hayvan deneyleri yapmaktan alıkonurlar. Böylece en temel hak olan yaşam hakkının hayvanların elinden bilinçsizce ve bilinçli olarak çekilip alınması hukuk yoluyla engellenmiş olur.

UYARI: bu metin "earthlings" müstear adını kullanan, gerçek kişi hayvan hakları savunucusu olan Ankara Hukuk mezunu hukukçunun hayvan haklarına yönelik 2008 tarihli hukuki çalışmasından alıntıdır. Tüm hakları mahfuzdur. Yalnızca hak sahibi olarak earthlings bu metinden yararlanabilir, kullanabilir, alıntılayabilir ve yayınlayabilir. Earthlings müstear adlı gerçek kişi hariç, kimse bu blog’da yer alan bu metinleri kullanamaz. Bu metin tamamen ve kısmen hiç bir şekilde alıntılanamaz, başka bir yerde yayınlanamaz, kullanılamaz. Hukuka aykırı davranılarak alıntılanması ve başka herhangi bir mecrada yayınlanması halinde yasal yollara başvurulacaktır. 

Staj bitim tezinin tamamı bu linkte: AVUKATLIK STAJ BİTİM TEZİ

10 Temmuz 2016 Pazar

yetkisi olmadığı halde hayvan deneyleri yapanlara yönelik yaptırımlar


  • H.K.K. madde 28. fıkra 1. bent f.in ikinci cümlesi çok önemli bir hususu düzenlemektedir. Bu da yetkisi olmadığı halde hayvan deneyleri yapanlara yönelik yaptırımdır. Buna göre, H.K.K madde 9. fıkra 4. uyarınca hayvan deneyleri ancak, deneyleri yapacak kurum ve kuruluşların kendi bünyesinde kurulan Etik Kurulunun nezdinde gerçekleştirilebilecektir. Bu etik kurullarının nasıl oluşturulacağı ise bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenecektir. Uygulamada söz konusu bu etik kurulların deneyleri yapacak olan kurum ve kuruluşun bünyesinde yapılandırılacak olması birçok sakıncayı beraberinde getirmektedir.
  •  Şöyle ki, söz konusu bu etik kurulunun hayvan deneylerini yapacak olan kurum ve kuruluşun bünyesinde kurulacak olması ve böylece söz konusu kurum ve kuruluştan bağımsız olarak çalışmalarını sürdürmesi, denetimler yapması mümkün olmayacaktır. Nitekim uygulamada da bu sorundan kaynaklanan çözümsüzlük ve hukuka aykırılıklar ortaya çıkmaktadır. Şöyle ki, etik kurulları kanunla belirlenmiş olan görevlerini uygulamaktan kaçınmakta ve de etkisiz olarak sadece kağıt üzerinde kalmaktadırlar. 
  • Böylece kanunun etik kurullarının kurulmasına yönelik söz konusu düzenleme amacına ulaşamamakta, etik kurulunun işleyişi kanunda öngörüldüğünden uzak kalmakta, sadece formalite olarak süregelmektedirler. Bu durumda yine kanuna aykırılıktan kaynaklandığı üzere hayvan koruması tam olarak gerçekleşmemekte, hayvanlar üzerinde deneyler kanuna aykırı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu maddenin tamamen iptal edilerek bu hususta yeni düzenlemeye gidilmesini zorunlu kılmaktadır. Şöyle ki, etik kurullarının kanunla öngörüldüğü üzere çalışmalarını yürütüp yürütmediği ancak ve ancak etik kurulunun dışarıdan müdahale edebilme yetkisi olan ve bağımsız bir kamu kuruluşu olarak oluşturulması halinde denetim mekanizmalarının ve yerel yönetim kontrollerinin yapılması halinde mümkündür.
  •  Bu maddede önemli bir husus ta söz konusu bu canlı hayvan deneylerinin ancak ve ancak kanunla öngörülen düzenlemelere uygun olarak gerekli izinleri almış, bakanlıkça öngörülen yönetmelikteki unsurlara uymak suretiyle etik kurulu oluşturmuş ve tam yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecek olması aksi takdirde H.K.K. madde 28. fıkra 1. bent f. e göre idari para cezası ile yaptırım uygulanacağı faktörüdür. Bu husus çok önemlidir. 
  • Çünkü, Türkiye’de birçok kurum ve kuruluş 5159 sayılı H.K.K.un çıkarılmasından önce ve sonra, kanunun bu hususta gerekli yasakları öngörmesine rağmen kanuna aykırı olarak hem bilimsel olmayan amaçlarla, hem de yetkileri olmadığı halde hayvan deneyleri yapılmaktadır. Hatta bu durum son derece olağan görülmektedir. Kanunla belirlendiği üzere hayvan deneyi yapacak olan kurum ve kuruluşlarda görev yapacak olan şahısların veteriner, doktor gibi tıp bilgisine sahip bireyler olması gerekmektedir.
  •  Maalesef, uygulamada hayvan deneyleri yapan kurum ve kuruluşlarda faaliyetlerde bulunan ve hayvan deneyi yapan şahısların çoğunluğu tıp bilgisinden yoksun kimselerdir. Kanunun hayvanları koruma amacıyla, deneylerin yapıldığı sırada tıp bilgisi olan birinin hayvanların acı çekmesini engellemesi, ölümünün acı çekmeden gerçekleşmesi v.b. diğer hususlarda önemli görevler üstlenerek, bu konularda hayvanların korunmasına dikkat edeceği hususlarının önemine binaen daha insani boyutta deneyleri yapabileceğini öngörerek böyle bir koşul getirmiş olmasına rağmen uygulamada bu koşula kesinlikle uyulmamakta, hayvan deneyleri tıp bilgisinden yoksun kimselerce çoğu zaman yapılmaktadır. 
  • Bu durum da tabi ki, H.K.K.un düzenlemelerine aykırılık teşkil etmekte ve de söz konusu deney hayvanlarının zaten çektikleri acıyı katlamakta, kanunla öngörülen hayvan ölürken bunun farkında olmadan ölmelidir kuralını da çiğnenerek acı içinde öldürülmektedirler.


UYARI: bu metin "earthlings" müstear adını kullanan, gerçek kişi hayvan hakları savunucusu olan Ankara Hukuk mezunu hukukçunun hayvan haklarına yönelik 2008 tarihli hukuki çalışmasından alıntıdır. Tüm hakları mahfuzdur. Yalnızca hak sahibi olarak earthlings bu metinden yararlanabilir, kullanabilir, alıntılayabilir ve yayınlayabilir. Earthlings müstear adlı gerçek kişi hariç, kimse bu blog’da yer alan bu metinleri kullanamaz. Bu metin tamamen ve kısmen hiç bir şekilde alıntılanamaz, başka bir yerde yayınlanamaz, kullanılamaz. Hukuka aykırı davranılarak alıntılanması ve başka herhangi bir mecrada yayınlanması halinde yasal yollara başvurulacaktır. 

Staj bitim tezinin tamamı bu linkte: AVUKATLIK STAJ BİTİM TEZİ

6 Temmuz 2016 Çarşamba

HUKUKA AYKIRI HAYVAN DENEYLERİNE YÖNELİK YAPTIRIMLAR

H.K.K madde 9a aykırı davranılması halinde uygulanacak olan yaptırımlar H.K.K. madde 28. fıkra 1. f. bendinde düzenlenmiştir.
H.K.K. MADDE 28. FIKRA 1. BENT F: 9. maddede ve çıkarılacak yönetmeliklerinde belirtilen hususlara uymayanlara hayvan başına iki yüz elli milyon lira ( 250 YTL), yetkisi olmadığı halde hayvan deneyi yapanlara hayvan başına bir milyar lira (1000 YTL) idari para cezası verilecektir.
Bu durumda, deney hayvanlarını gereği gibi barındırmayan, başkaca seçenek olduğu halde canlı hayvan üzerinde deney yapan şahıs, kurum ve kuruluşlara 250 YTL idari para cezası verilecektir. Görüldüğü üzere H.K.K. madde 9 da belirtilen hususların önemine rağmen, (ki bu hususlar hayvanların korunması, yaşamları ve yaşam haklarının korunması, barınması gibi son derece önemli faktörlerdir) bu maddede öngörülen hükümlere aykırılı davrananlara sadece 250 YTL gibi cüzi miktarlı bir idari para cezası uygulanacaktır. H.K.K. un en önemli sorunu, hayvan korumada son derece iyi niyetler ve hayvanların korunması gibi önemli, yaşamsal açıdan son derece değerli bir amaçla düzenlenmesine rağmen, hükümlerine aykırılıkların hem kabahatler nevinden görülerek cezalarının idari para cezası olarak düzenlenmesi, hem de bu cezaların oldukça cüzi miktarlardan oluşmasıdır.
 Bu nedenle bu kanun hükümlerine aykırılıkların suç olarak öngörülmesi ve T.C.K. kapsamında yer alması gerekmektedir. Söz konusu bu kanuna aykırılıkların kabahatler olarak görüldüğü ve kabahatler kanunu kapsamında öngörüldüğü sürece kanunun öngördüğü bu yaptırımların kesinlikle caydırıcı olmayacağı, tam olarak uygulanmayacağı ve de hayvanlara karşı işlenen suçları azaltmayarak H.K.K.un hayvanları korumaya yönelik amacını da gerçekleştiremeyecektir.

UYARI: bu metin "earthlings" müstear adını kullanan, gerçek kişi hayvan hakları savunucusu olan Ankara Hukuk mezunu hukukçunun hayvan haklarına yönelik 2008 tarihli hukuki çalışmasından alıntıdır. Tüm hakları mahfuzdur. Yalnızca hak sahibi olarak earthlings bu metinden yararlanabilir, kullanabilir, alıntılayabilir ve yayınlayabilir. Earthlings müstear adlı gerçek kişi hariç, kimse bu blog’da yer alan bu metinleri kullanamaz. Bu metin tamamen ve kısmen hiç bir şekilde alıntılanamaz, başka bir yerde yayınlanamaz, kullanılamaz. Hukuka aykırı davranılarak alıntılanması ve başka herhangi bir mecrada yayınlanması halinde yasal yollara başvurulacaktır. 

Staj bitim tezinin tamamı bu linkte: AVUKATLIK STAJ BİTİM TEZİ

2 Temmuz 2016 Cumartesi

HAYVAN DENEYLERİNİN ALTERNATİFLERİ

Zira, örneğin tavşanlar için öngörülen yaşam süresi ve barınacağı kafesin boyutu şu şekildedir.

  • TAVŞAN: 45x60 SM boyutlarındaki kafeslerde 15 yıl boyunca yaşayabilir. Bu durumda yine aynı maddede öngörülen deney hayvanları uygun koşullarda barındırılırlar hükmü geçersiz kalmaktadır. Çünkü, doğası gereği özgür ve özellikle gece çok aktif olan tavşanların bu boyutlardaki bir kafeste gece gündüz üstelik de göz, solunum yolları ve derilerine uygulanmış bulunan kimyasallarla birlikte acı çekerek büyük bir ızdırab içinde yaşamaları uygun koşullarda barındırıldığı anlamına gelmez ve maddenin bu hükmüne tamamen aykırıdır. Yine, madde 9. fıkra 3. gereği hayvanlar BAŞKACA BİR SEÇENEK OLMAMASI halinde deney hayvanı olarak kullanılırlar. Benzer madde sağlık bakanlığının konuyla ilgili yönetmeliğinde de yer almaktadır.
  •  Bu hükme göre, alternatif bir deneyin bulunması halinde deneyleri gerçekleştirecek ilgili kurum ve kuruluşun canlı hayvan üzerinde yapıla gelen deneyden vazgeçerek, söz konusu bu alternatif deneyleri yapmaları gerekmektedir. Bu kanun maddesi bu hususu kesin olarak hükme bağlamış, böylece hayvan koruma alanında çok önemli adımlardan birini daha atmıştır. Bu doğrultuda önemli olan bu maddenin tam olarak uygulanıp uygulanmadığının tespiti ve denetimi, uygulanmaması halinde yaptırım yoluna gidilmesidir.
  • Canlı hayvan üzerinde gerçekleştirilen deneylerin alternatifi olarak örneğin canlı hayvanların gözlerine sıkılmak veya damlatılmak suretiyle yapılan testlerin (Draize testi) yerine mezbahadan alınan hayvan dokularının kullanılması, solunum ve derilerinin üzerine tatbik edilerek bir defalık kullanımla ölümlerinin gerçekleştirilmesi yoluyla yapılan testlerin (Akut oral toksisite LD 50, Akut dermal toksisite LD 50) yerine insan doku kültürlerinin kullanılması, özellikle, eski deney yöntemlerinden vazgeçerek, gelişmiş ve gelişmekte olan teknolojiden yararlanmak suretiyle hayvan deneylerine son verilmesi, örneğin bilgisayar yardımıyla da testlerin yapılabilmesi veya cruelty free markalar gibi sentetik maddeler üzerinde deneylerin yapılabilmesi gibi faktörlerin dikkate alınması gerekmektedir.
  • Türkiye’de yukarıda sayılan alternatif testlerin uygulamasına geçilmesi ve H.K.K. madde 9. fıkra 3. e uygun olarak başkaca bir seçenek bulunmaması halinde hayvan deneylerinin yapılması hususuna gereken önemi vererek uygun davranmalıdırlar. Canlı hayvan üzerinde gerçekleştirilmesine gerek olmadığı halde bir deneyi canlı hayvan üzerinde gerçekleştiren kurum ve kuruluşlar hakkında gerekli yaptırımın uygulanması gerekmektedir.
  • Bu noktada en önemli unsur Bakanlığın bizzat veya yetki devri ile yetkilendirdiği mahalli en büyük mülki amirin denetim mekanizmasını her daim açık tutması ve gerekli denetimlerin sıkça yapılması gerektiğidir.
UYARI: bu metin "earthlings" müstear adını kullanan, gerçek kişi hayvan hakları savunucusu olan Ankara Hukuk mezunu hukukçunun hayvan haklarına yönelik 2008 tarihli hukuki çalışmasından alıntıdır. Tüm hakları mahfuzdur. Yalnızca hak sahibi olarak earthlings bu metinden yararlanabilir, kullanabilir, alıntılayabilir ve yayınlayabilir. Earthlings müstear adlı gerçek kişi hariç, kimse bu blog’da yer alan bu metinleri kullanamaz. Bu metin tamamen ve kısmen hiç bir şekilde alıntılanamaz, başka bir yerde yayınlanamaz, kullanılamaz. Hukuka aykırı davranılarak alıntılanması ve başka herhangi bir mecrada yayınlanması halinde yasal yollara başvurulacaktır. 

Staj bitim tezinin tamamı bu linkte: AVUKATLIK STAJ BİTİM TEZİ

25 Haziran 2016 Cumartesi

H.K.K MADDE 9.FIKRA 1. Hayvanlar, bilimsel olmayan teşhis, tedavi ve deneylerde kullanılamazlar.

23 Mayıs 2005 tarihli, 25823 sayılı Kozmetik Yönetmeliğinin hükümleri arasına hayvan hakları kapsamında son dönemlerde yaşanan gelişmelerin de dikkate alınması suretiyle yeni düzenlemeler yapılarak Hayvan Deneylerinin yasaklanması ve gerçekleştirilecek olan deneylerin canlı hayvan kullanılmadan, alternatif yöntemlere başvurularak yapılmasına yönelik özel hükümler getirilmesi gerekmektedir.

 H.K.K MADDE 9.FIKRA 1. Hayvanlar, bilimsel olmayan teşhis, tedavi ve deneylerde kullanılamazlar.
FIKRA 2. Tıbbi ve bilimsel deneylerin uygulanması ve deneylerin hayvanları koruyacak şekilde yapılması ve deneylerde kullanılacak hayvanların uygun biçimde bakılması ve barındırılması esastır.
FIKRA 3. Başkaca bir seçenek olmaması halinde, hayvanlar bilimsel çalışmalarda deney hayvanı olarak kullanılabilirler.

Bu maddenin 4. 5. ve 6. fıkraları hayvan deneyleri yapacak kurum ve kuruluşların kendi bünyelerinde kuracakları ETİK KURULU yoluyla deneyleri gerçekleştirebilecekleri, etik kurulların kuruluşunun ve işleyişi ile ilgili hususların Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle belirleneceği ve deney hayvanları ile ilgili her türlü husus ve çalışanlarla ilgili her türlü hususun Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirleneceği unsurları yer almaktadır.
Tüm bu düzenlemelerin her ne kadar H.K.K.un çıkarıldığı 2004 yılına kadar en geniş kapsamlı hukuki atılımlar olduğu düşünülse ve göz önüne alınsa da, yine de yukarıda da geniş olarak bahsedildiği üzere AB de alternatifi olan deneylerin kesinlikle yapılamayacağı, 2008 yılı itibariyle canlı hayvan üzerinde gerçekleştirilen deneylere son verilmeye başlandığı ve alternatiflerinin bulunması durumunda kesinlikle bu alternatif deneylerin yapılması ve hayvanlar üzerinde deney yapılmaması ve 2009 mart ayı itibariyle alternatifi olup olmadığına bakılmaksızın kesin olarak her türlü canlı hayvan deneyinin gerçekleştirilmesine son verilmesinin öngörülmesi dikkate alındığında AB uyum projeleri çerçevesinde bu alanda da AB in öngördüğü bu düzenlemelerin Türkiye’de de yapılması ve bu çerçevede H.K.K madde 9 un tamamen iptal edilerek yeni bir düzenlemeye gidilmesi ve her ne amaçla olursa olsun canlı hayvan üzerinde deneylerin gerçekleştirilmesine son verilmesine yönelik özel hükümlerin getirilmesi gerekmektedir. 
Bu doğrultuda bu düzenlemenin gerçekleştirileceği süre içinde acil olarak var olan maddenin tam olarak uygulanmasına yönelik denetimlerin yapılması ve yaptırımların uygulanması gerekmektedir. Öncelikle, madde 1de de öngörüldüğü üzere hayvan deneylerinin
ancak ve ancak amacına uygun olarak yapılması gerekmektedir. Buna göre, hayvanlar bilimsel olmayan keyfi deneylerde kullanılamazlar. Deneylerin yapılacağı hayvanlar tam bir koruma altında olmalıdırlar. Bu maddelerin de tam olarak uygulanabildiği söylenemez. 

UYARI: bu metin "earthlings" müstear adını kullanan, gerçek kişi hayvan hakları savunucusu olan Ankara Hukuk mezunu hukukçunun hayvan haklarına yönelik 2008 tarihli hukuki çalışmasından alıntıdır. Tüm hakları mahfuzdur. Yalnızca hak sahibi olarak earthlings bu metinden yararlanabilir, kullanabilir, alıntılayabilir ve yayınlayabilir. Earthlings müstear adlı gerçek kişi hariç, kimse bu blog’da yer alan bu metinleri kullanamaz. Bu metin tamamen ve kısmen hiç bir şekilde alıntılanamaz, başka bir yerde yayınlanamaz, kullanılamaz. Hukuka aykırı davranılarak alıntılanması ve başka herhangi bir mecrada yayınlanması halinde yasal yollara başvurulacaktır. 

Staj bitim tezinin tamamı bu linkte: AVUKATLIK STAJ BİTİM TEZİ