11 Ocak 2020 Cumartesi

VEGAN DOVGA ÇORBASI - VEQAN DOVĞA


vegan dovga - veqan dovğa 
çorba - şorba


TÜRKÇE

VEGAN DOVGA ÇORBASI

Vegan dovga çorbası için önceden nohut temizlenip 3-4 saat su içinde bekletilir. Daha sonra sıcak suya eklenerek iyice haşlanır. Ayrı bir tencerede pirinç veya yarma bol suda kaynatılır, pirinçler / yarmalar pişince ayrı bir kapta iyice karıştırdığımız vegan yoğurt ve un tencereye eklenir. Kesilmemesi için kaynayana kadar aralıksız karıştırılır. Kaynayınca nohutlar ilave edilir.
Altını kapatınca ince kıyılmış ıspanak, kişniş, dereotu, kereviz yaprağı ve tuz eklenir.  Son olarak bir tavada zeytinyağında çevrilen kuru nane üzerine serpilir.
Malzemeler: Tek kişilik: 1 bardak vegan yoğurt, 1 kaşık zeytinyağı, yarım su bardağı pirinç/ yarma, bir tutam tuz, birkaç sap ıspanak/ dereotu/ kereviz yaprağı/ kişniş, bir tutam kuru nane, yarım su bardağı nohut.
Vegan yoğurt marketlerden hazır satın alınabilir. Marketlerde her çeşit bitkiden elde edilen yoğurt satılmaktadır.



AZERİCE

VEQAN DOVĞA

Veqan dovğa üçün əvvəlcədən noxud təmizlənib 3 – 4 saat su içində gözlədilər. Daha sonra isti suya əlavə edilərək qaynadılar. Ayrı bir qazanda düyü və ya yarma bol suda qaynadılar, düyülər/ yarmalar bişincə ayrı bir qabda yaxşıca qarışdırdığımız veqan qatıq və un qazana əlavə edilər. Kəsilməməsi üçün qaynayana qədər ara vermədən qarışdırılar.  Qaynayınca noxudlar əlavə edilər.
Altını söndürüncə xırda xırda doğranmış ispanaq, şüyüd, kərəviz yarpağı və duz əlavə edilər. Sonda isə bir tavada zeytun yağında qızardılan quru nanə səpilər.
Ərzaq: Bir nəfərlik: 1 stəkan veqan qatıq, 1 qaşıq zeytun yağı, yarım su stəkanı düyü/ yarma, bir çimdik duz, bir neçə bağ ispanaq/ şüyüd/ kərəviz yarpağı/ keşniş, bir çimdik quru nanə, yarım su stəkanı noxud.
Veqan qatıq marketlərdən satın alına bilər. Marketlərdə hər növ bitkidən əldə edilən qatıq satılmaqdadır.

azerbaycan yok 


her zaman belirttiğim üzere azerbaycan`a ulaşamıyorum. bu görselde 24 saat içinde siteye yapılan girişlerin istatistiği yer almaktadır. görüldüğü üzere maalesef azerbaycan yok bu listede. azerbaycan`dan değil 24 saatte, 1 haftada, 1 ayda bile bazen tek bir giriş bile yapılmayabiliyor. bu yüzden azerbaycan`a ulaşmaya çalışma çabalarım devam edecek, inş. ulaşabilirim.

9 Ocak 2020 Perşembe

VEGAN MANTI (DÜŞBERE) - VEQAN DÜŞBƏRƏ




VEGAN MANTI (DÜŞBERE)

Vegan mantı için kişi başına yarım bardak nohut haşlanır. Koçbaşı nohut bir gün önceden ıslatılır.
Una su ve tuz eklenir, katı bir hamur yoğrulur. İncecik yayılır, küçük kareler şeklinde kesilir. Her karenin ortasına bir adet nohut konulup mantı bükülür. Mantı aşağıdaki şekillerde bükülebilir.
1. kare ortadan katlanıp uçları geriye doğru çekilir.
2. kare üçgen şeklinde katlanıp köşeleri geriye doğru çekilir.
Bükülen mantı hafifçe elekle silkelenip fazla undan arındırılır. Daha sonra kaynar suya bırakılır. Mantının pişme süresi 7 dakikadır. Hazır olan, tamamen pişmiş olan mantı suyun üstüne çıkar. Suyun üstüne çıkan mantılar kepçe yardımı ile tabağa alınır.
Servis edilirken, mantının üzerine kuru nane serpilebilir, yanında ayrı bir kaptan elma sirkesi veya sarımsaklı sirke verilir.
Not: Tadını kaybetmemesi için mantı servis edilmezden birkaç dakika önce pişirilir.
Malzemeler: Tek kişilik: Bir bardak un, 3 bardak su, 1 kaşık elma sirkesi (isteğe bağlı sarımsak), kuru nane, tuz ve karabiber, yarım bardak haşlanmış nohut.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 VEQAN DÜŞBƏRƏ

Veqan düşbərə üçün adam başına yarım stəkan noxud qaynadılar. İri noxud bir gün əvvəlcədən isladılar.
Una su və duz əlavə edilər, bərk bir xəmir yoğrular. Nazik yayılar, kiçik kiçik dörd künc formada kəsilər. Hər dördküncün ortasına bir ədəd noxud qoyulub düşbərə bükülər. Düşbərə aşağıdakı formalarda bükülə bilər:
1. dördkünc ortadan qatlanıb ucları dal tərəfə dartılar.
2. dördkünc üçbucaq şəklində qatlanıb dal tərəfə dartılar.
Bükülən düşbərə yavaşca ələklə silkələnib artıq undan arıtlanar. Daha sonra qaynar suya buraxılar. Düşbərənin bişmə müddəti 7 dəqiqədir. Hazır olan, tamamilə bişmiş olan düşbərə suyun üstünə çıxar. Suyun üstüne çıxan düşbərələr çömçə vasitəsiylə boşqaba alınar.
Süfrəyə verilərkən, düşbərənin üzərinə quru nanə səpilə bilər, yanında ayrı bir qabda alma sirkəsi və ya sarmısaqlı sirkə verilər.
Şərh: Dadını itirməməsi üçün düşbərə süfrəyə verilməzdən, bir neçə dəqiqə əvvəl bişirilər.  
Ərzaq: Bir nəfərlik: Bir stəkan un, 3 stəkan su, 1 qaşıq alma sirkəsi (istəyə görə sarmısaq), quru nanə, duz və qara istiot, yarım stəkan qaynanmış noxud.