2 Şubat 2020 Pazar

VEGAN BOLVA - VEQAN BOLVA


TÜRKÇE

VEGAN BOLVA
Pirinç iyice yıkanır, nişastasının tamamen gitmesi için bol suda yıkanması gerekmeketdir. Bir tencerede yaklaşık yarım saat haşlanır, daha sonra ıspanak, dereotu, kuzukulağı, pırasa, yeşil soğan ince ince kıyılıp pirince eklenir. Ayrı bir kapta un ve su iyice çözülene kadar karıştırılır. Bu terbiye pişmekte olan yemeğe eklenir ve kesilmemesi için devamlı karıştırılır.
Yemek kaynamaya başlayınca önceden ıslatılmış ve yumuşatılmış olan erik kurusu, tuz ve karabiber eklenir.
MALZEMELER: Tek kişilik: Yarım bardak pirinç, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım bardak erik kurusu, yarım bardak un, birkaç dal ıspanak, kuzukulağı, pırasa, dereotu, yeşil soğan, isteğe göre tuz, karabiber.

AZERİCE



VEQAN BOLVA
Düyü yaxşıca yuyular, nişastasının tamamilə getməsi üçün bl suda yuyulması lazım gəlməkdədir. Bir qazanda təxminən yarım saat qaynadılar, daha sonra ispanaq, şüyüd, turşəng, kəvər, yaşıl soğan xırda xırda doğranıb düyüyə əlavə edilər. Ayrı bir qabda un və su yaxşıca həll olana qədər qarışdırılar. Bu qatışıq bişməkdə olan yeməyə əlavə edilər və kəsilməməsi üçün davamlı qarışdırılar.
Yemək qaynamağa başlayınca əvvəlcədən isladılmış və yumşaldımış olan alça qurusu, duz və qara istiot əlavə edilər.
ƏRZAQ: Bir nəfərlik: Yarım stəkan düyü, 1 yemək qaşığı zeytun yağı, yarım stərak alça qurusu, yarım stəkan un, bir neçə dənə ispanaq, turşəng, kəvər, şüyüd, yaşıl soğan, istəyə görə duz, qara istiot.

28 Ocak 2020 Salı

HAMURAŞI - XƏMRAŞI - VEGAN ÇORBA

xəmraşı - hamuraşı vegan çorba

VEGAN HAMURAŞI

TÜRKÇE

Sebzelerden bulyon hazırlanır. Bunun için pırasa, havuç, dereotu, kereviz kullanabilirsiniz.
Önceden derin bir tencerede hazırlamış olduğunuz bu sebze bulyonunu derindondurucu veya buzdolabında muhafaza ederek çeşitli yemek ve çorbalarda kullanabilirsiniz.
İnce bulgura sıcak su eklenerek üzeri kapatılıp bir süre bekletilir.
Daha sonra ılınıp ılınmadığına bakılır. Ilınmış olan ince bulgura ince kıyılmış soğan, tuz, karabiber, sarımsak ve un eklenip yumuşak bir hamur yoğrulur. Soğanın bol kullanılması ayrı bir lezzet katacaktır.
Ayrı bir tencerede kuru börülce haşlanır.
Una su ve tuz eklenerek katı bir hamur yoğrulur. Daha sonra bu hamur incecik yayılır.
Üzerine un eklenerek onar cm genişliğinde üst üste katlanır. Akordiyon gibi katlanacaktır.
Yarım cm olacak şekilde kesilir. Elde edilen erişteler bir süre unla karıştırılarak bir bez üzerinde bekletilir.
Kaynamakta olan sebze bulyonuna ince bulgurdan elde ettiğimiz bol soğanlı hamurdan küçük parçalar kopararak hazırladığımız köfteler atılır. Bir süre pişmeye bırakılır. Pişen köfteler üste çıkacaktır. Çıktığı anda bu erişteler ve haşlanmış olan kuru börülceler karışıma bırakılır.
Birkaç dk içinde erişteler pişecektir.
Servis edilirken üzerine ince kıyılmış dereotu serpilir.
Hamuraşı çorbası yanında elma sirkesi ile birlikte servis edilir.
MALZEMELER: Tek kişilik: Yarım bardak ince bulgur, yarım bardak un, yarım bardak kuru börülce, 1 soğan, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, gerektiği kadar su, isteğe göre dereotu, tuz, karabiber, sirke.
Sebze bulyonu için 2 demet kereviz yaprağı, 2 havuç, 1 demet pırasa, 1 demet dereotu.



VEQAN XƏMRAŞI

AZERİCE

Tərəvəzlərdən bulyon hazırlanır. Bunun üçün kəvər, kök, şüyüd və kərəvəzdən istifadə edə bilərsiniz. 
Əvvəlcədən dərin bir qazanda hazırlamış olduğunuz bu tərəvəz bulyonunu dərin dondurucuda və ya soyuducuda saxlamaqla müxtəlif yemək və şorbalarda istifadə edə bilərsiniz.
Narın bulqura isti su əlavə edilməklə üzəri örtülüb bir müddət gözlənilir.
Daha sonra ilıqlaşıb ilıqlaşmadığına baxılır. İlıqlaşmış olan narın bulqura nazik doğranmış soğan, duz, qara istiot, sarmısaq və un əlavə edilib yumşaq bir xəmir yoğrulur. Soğanın bol olması ayrı bir ləzzət töhfə edəcəkdir.
Ayrı bir qazanda quru lobya qaynadılar.
Una su və duz əlavə edilməklə bərk xəmir yoğrular. Daha sonra bu xəmir nazik qaydada yayılar.
Üzərinə un əlavə edilməklə on sm enliliyində üst üstə qatlanar. Qarmon kimi qatlanacaqdır.
Yarım sm olacaq şəkildə kəsilir. Əldə edilən əriştələr bir müddət unla qarışdırılaraq bir parçanın üstündə gözlədilir.
Qaynamakda olan tərəvəz bulyonuna narın bulqurdan əldə etdiyimiz bol soğanlı xəmirdən kiçik hissələr qopardaraq hazırladığımız küftələr atılır. Bir müddət bişməyə buraxılır. Bişən küftələr üstə çııxacaqdır. Çıxdığı anda bu əriştələr və qaynadılıb bişmiş olan quru lobyalar qatışığa buraxılır.
Bir neçə dəqiqə ərzində əriştələr bişəcəkdir.
Süfrəyə veriləndə üzərinə xırda doğranmış şüyüd səpilir.
Xəmraşı şorbası yanında alma sirkəsi ilə birgə süfrəyə verilər.

ƏRZAQ: Bir nəfərlik: Yarım stəkan narın bulqur, yarım stəkan un, yarım stəkan quru lobya, 1soğan, 1 yemək qaşığı zeytun yağı, lazım gəldiyi qədər su, istəyə görə şüyüd, duz, qara istiot, sirkə.
Tərəvəz bulyonu üçün 2 dəstə kərəviz, 2 kök, 1 dəstə kəvər, 1 dəstə.

Sənin üçün - azerice şarkı öneri serisi.