15 Haziran 2012 Cuma

Hayvan Deneylerinde Uygulanan Testler - 3.


hayvan haklarına yönelik avukatlık staj bitim çalışmamı hazırladığım 2008 yılındaki peta verilerine göre 2009 itirbariyle tamamen sona erdirileceği öngörülen, ancak 2012-e gelmemize rağmen halen tamamen yasaklanması bir tarafa, yeterli denetim yapılmayan, hayvan hakları savunucuları olarak ivedilikle sona ermesini beklediğimiz, umut ettiğimiz işkence verileri.

"hayvan deneylerinin sinirlanmasi, alternatiflerinin bulunmasi ve uygulanmasi, tamamen yasaklanmasi"
peta gibi hayvan severlerin oluşturduğu dernek ve kuruluşların yoğun baskısı ve müşteri tepkisi sonucunda birçok kozmetik, gıda firması ve tıp bilim adamları canlı hayvan deneyleri yerine geliştirilen çeşitli alternatif deneylere başvurmaktadırlar. buna göre, birçok firma hayvan deneylerinden tamamen vazgeçti ve alternatif deney yöntemleri kullanmaya başladı. ab ve abd’de hayvan deneylerine kanuni yollarla düzenleme getirilmekte, firmalar alternatif deneyleri kullanmaya yönlendirilmektedirler. ab komisyonu ile üreticiler arasında varılan anlaşmaya göre, bu sektörde faaliyette buluna firmalar hayvan deneyi yapmadan geliştirdikleri ürünlerin ambalajına “hayvan üzerinde test edilmemiştir” yazısı koyacaktır. bunun dışında, birçok hayvan dostu firma hayvan deneyine başvurmadan geliştirdikleri ürünlerin ambalajına “işkencesiz” ibaresini düşmektedirler. ayrıca, bu ürünlerin ambalajında mutlu tavşan amblemi kullanılmaktadır. hayvanları korumada atılan adımlar bunlarla da sınırlı değil, 2009 mart ayı itibariyle alternatifi olup olmadığına bakılmaksızın hiç bir firma ürün geliştirmede hayvan deneylerine başvuramayacaktır. yalnızca bu adımla bile yılda 1,5 milyon hayvanın canlı deneyler olarak kullanılmak suretiyle öldürülmekten kurtulacaktır. böylece, tüm dünyada canlı hayvanlar üzerinde yapılan deneyleri tamamen yasaklama yolunda ilk ve en önemli adım atılmış olacaktır. türkiye’de de yukarıda belirtildiği üzere h.k.k. madde 9-un iptal edilerek buna uygun olarak yeni düzenlemeler getirmesi gerekmektedir. türkiye’de de hukuk düzeninde firmalar hayvan deneylerinin alternatiflerine yönlendirecek ve sonuç itibariyle hayvan deneylerini tamamen yasaklayacak hükümler çıkarılmalıdır.
türkiye’de de bu konuda aktif faaliyet gösteren hukuk ve bilim adamlarının oluşturdukları dernek ve stk lar mevcuttur. örneğin, istanbul barosu avukatlarının oluşturduğu baroya bağlı olarak faaliyet gösteren hayvan hakları komisyonu, haytap gibi kuruluşlar türkiye’de hayvan hakları alanında "çalışmalarını pek etkin bulmasam da" önde gelen kuruluşlardır. haytap bünyesinde son dönemde hayvan deney kurulu oluşturulmuştur. bunun gibi faaliyetler türkiye’de hayvan hakları adına yapılmış sevindirici gelişmelerdir ve h.k.k.un uygulanmasında ve yaptırımının artmasında etkili olmaktadırlar.

23 mayıs 2005 tarihli, 25823 sayılı kozmetik yönetmeliğinin hükümleri arasına hayvan hakları kapsamında son dönemlerde yaşanan gelişmelerin de dikkate alınması suretiyle yeni düzenlemeler yapılarak hayvan deneylerinin yasaklanması ve gerçekleştirilecek olan deneylerin canlı hayvan kullanılmadan, alternatif yöntemlere başvurularak yapılmasına yönelik özel hükümler getirilmesi gerekmektedir.