18 Haziran 2012 Pazartesi
Tavşan hastalıkları - 2. yazı
belirttiğim gibi türkiye'de veteriner hekimlerin bilgisiz oldukları hastalıklardır. hem tavşan hastalıkları, hem de genel olarak tavşanlar hakkında bilgisizler türkiye'deki veteriner hekimler. bu sorunun giderilmesi de sadece veterinerlik fakültelerinde gerekli düzenlemelerin yapılması ve geleceğin hekimlerinin her alanda bilgi sahibi olmasının zorunlu hale getirilmesi ile mümkün olacaktır. o zamana kadar türkiye'de pet olarak tavşan besleyen tavşan dostları maalesef hekimlerin bilgisizliği karşısında çaresiz kalmaya ve can dostlarını kaybetmeye devam edecektir.
bu nedenle tavşan dostlarına özellikle ingilizce kaynakları araştırmasını, bu hastalıklar hususunda bolca yabancı dilde basılan kitapları okumasını ve can dostunun ihtiyaçları ve hastalıkları hususunda bilgi sahibi olmasını önermekteyim. şimdilik, can dostları yalnızca kendi bilgilerinin sayesinde kurtulabilecektir çeşitli hastalıklardan.
yine bir vakada, bulunduğu ilin en iyi pet hastanesine tavşanını götüren bir tavşan dostu, veteriner hekimin "maalesef, tavşanlar hakkında bilgi sahibi değilim, ben kedi ve köpek uzmanıyım. buraya her yıl yüzlerce kedi ve köpek gelmesine rağmen, senede bir tavşan bile gelmiyor. bu nedenle tavşan hastalıkları hususunda bilgi edinmemiz gerekmiyor. (özetle, tavşan hastalıklarında gelir yok, kedi ve köpek hastalıklarında var, bu nedenle senede bir tavşan gelecek diye niye uğraşıp bilgi edineyim? diyor meali bu şekilde). sadece röntgen çekebilirim, başka da bir işlem yapamam maalesef diyor. kedi ve köpek getirin, başından girip ayağından çıkayım, ama tavşan konusunda hiç bilgim yok diyor."
beni asıl endişelendiren şu: tavşan sahibi çaresizce veteriner hekime bakıp bir çare üretmesini, tavşanını kurtarmasını bekliyor, ama veteriner hekim gayet rahatça, hasta yakınının endişelerini hiçe sayarak "bilmiyorum" diyebiliyor. bu gerçekten çok korkunç bir durum türkiye'de veteriner hekimlerin bilgi eksikliğini ve türkiye'de veterinerlik fakültelerinde verilen eğitimin kalitesini göstermesi bakımından.
ek bilgi:
bu sitede tavşan hastalıklarında uygulanan ilaçlar tavşanın kilosuna göre otomatik olarak dozaj hesaplaması yapıyor. tavşan hastalıklarında bilgili bir veteriner bulamazsanız (ki, bulamayacağınızı biliyorum) veya veterineriniz gerekli dozajı dahi ayarlayamayacağını, bilgisi olmadığını belirtirse, bu durumda bu linkteki otomatik ilaç dozajı ayarlamasından yararlanarak tavşanınızın kilosuna göre gerekli dozajı bulabilirsiniz.
artık bu durumda iş size düşüyor, yeter ki, tavşanınızı kaybetmeyin veteriner hekimlerin bilgisizliği yüzünden. olur da kaybederseniz, hukuken haklarınız olduğunu bilin ve kaybettiğiniz can dostunuzun hakkını hukuki yollardan arayın.